Oferte locuri de munca top

Frauda de 1,7 mil euro intr-un proiect pentru sisteme de irigatii

În cadrul anchetei privind o fraudă de 1,7 milioane de euro care implică proiecte pentru sisteme de irigații, finanțate de Uniunea Europeană, Parchetul European din Iași a efectuat opt percheziții în județul Galați.

Este vorba despre o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei).

Potrivit anchetei, procedura de achiziție publică pentru selectarea firmei care să execute proiectele a fost manipulată către o firmă prestabilită, deținută de mama unuia dintre membrii cooperativei.

Se înțelege că reprezentanții legali ai cooperativei și ai societății selectată au depus documente false care atestă că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea căreia i s-a atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR).

În cadrul perchezițiilor, unele dintre persoanele cercetate au fost aduse la Parchetul General Iași pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți.

Trei suspecți au fost puși sub control judiciar timp de șaizeci de zile, cu interdicția de a contacta alte părți din proces, precum și prezentarea periodică obligatorie la sediul de poliție a locului de reședință.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat și șase loturi de teren (în valoare de aproximativ 500.000 euro) și a înghețat conturile bancare deținute de suspecți.

Această anchetă a mobilizat zeci de polițiști din Structura de Sprijin a procurorilor europeni delegați în România, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați. ) și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi ‘Dunărea de Jos’ Galați).

Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene.

Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus