Oferte locuri de munca top

FPSC avertizeaza: Constructorii sunt la un pas de a inchide santiere!

Există un pericol real ca sectorul construcțiilor să intre în colaps, avertizează Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Constructorii sunt la un pas de a închide santiere, din cauza problemelor cu care se confruntă.

Astfel, realizarea unor proiecte mari de investiții publice ar putea fi întârziată, ceea ce cu siguranță va avea efecte negative asupra atragerii de fonduri europene și asupra PIB-ului României.

Cristian Erbașu, președintele FPSC, este de părere că, fără a se ține cont de situația investițiilor, a construcțiilor, a firmelor de construcții, soluțiile pentru redresarea economică a țării nu ar putea avea rezultate.

La noi, ca peste tot în Europa, construcțiile au reprezentat motorul de sustenabilitate economică al țărilor în perioada de pandemie. Acum constructorii trag un semnal de alarmă și cer măsuri din partea statului pentru a depăși actuala criză.

Adriana Iftime, directorul general al PSC, a avertizat că unele materiale produse în România au devenit prea scumpe pentru contractele din țară, finanțate din fonduri publice. Aceasta ca urmare a scumpirii materialelor de construcții, accentuată de războiul din Ucraina – țară care exporta cantități importante de minereuri de fire și de oțel -beton.

Cititi si

Sectorul construcțiilor este dependent de importurile de materiale de construcții din străinătate. Puținele unități autohtone de producție materiale de construcție sunt dependente de importurile de materii prime.

FPSC transmite un avertisment către decidenții politici din România în condițiile în care sectorul construcțiilor este foarte grav afectat după crizele ce au agresat în cascadă sectorul în ultimul an.

După ce în 2020, anul declanșării pandemiei de coronavirus, industria construcțiilor a constituit un pilon de susținere a economiei romanesti, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul aducându-l într-o stare critică:

– criza forței de muncă în formă continuată;

– escaladarea fără precedent a prețurilor materialelor de construcții;

– criza generată de falimentul Citi Insurance – cel mai important asigurator pentru contractele de execuție;

– creșterea prețurilor energiei și gazelor

– criza generată de noua situație geopolitică urmare a războiul din Ucraina

Pentru a preveni închiderea șantierelor, având ca rezultat imediat exodul forței de muncă și așa insuficientă, imposibilitatea accesării de noi fonduri, dar și celelalte consecințe grave ce decurg din aceasta, FPSC pune pe masa Guvernului propuneri de intervenție urgentă pentru ameliorarea situației reale.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus