Solplanet x AeroFix

Forta de munca: noi propuneri de cresteri

Noi măsuri legislative ce vizează forța de muncă au fost propuse pentru anul 2020 de către actualul Guvern. Pe de o parte, Executivul în exercițiu a propus cresterea salariului minim brut pe țară iar, pe de altă parte, stabilirea plafonului pentru lucrătorii străini acceptați în țară.

Printr-un proiect de HG este propus ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020. Majorarea este de 8,7 % față de luna decembrie 2019.

Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, este propus la 2.620 lei lunar. Suma nu include sporuri şi alte adaosuri.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2019.

Contingentul de lucrători străini pentru anul 2020

Conform unui proiect de HG, pentru anul 2020 este propus un contingent de 30.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Plafonul a fost stabilit ținând cont de dinamica eliberării avizelor de angajare/detașare, care a înregistrat o creștere semnificativă faţă de anul 2018, dar și de necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, cerere care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene.

Creștere cu 52% a numărului mediu lunar al locurilor de munca vacante

Inițiatorii spun că, raportat la ultimele date transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări, numărul avizelor de angajare/detașare emise pentru angajarea/detașarea cetățenilor străini în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 a fost de 21.366, aproximativ dublu față de perioada corespondentă din anul 2018.

De asemenea, potrivit datelor oferite de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în perioada ianuarie – august 2019, au fost declarate, în mod repetat, de către angajatori 97.003 de locuri de muncă ca fiind vacante, reprezentând o medie lunară de 12.125.

Pentru comparație, pentru aceeași perioadă din anul trecut, 63.819 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori, în mod repetat, ca fiind vacante, reprezentând o medie lunară de 7.977.

Rezultă că numărul locurilor de muncă vacante a crescut ca, medie lunară, cu 52% !

 

 

 

Citiți și:

Viitor ansamblu mixt, in centrul Capitalei

Galerii comerciale noi, in Bucuresti

A fost autorizata prima faza a unui amplu proiect rezidential

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus