Oferte locuri de munca top

Forta de munca in constructii, deficitara in foarte multe tari dezvoltate

Forța de muncă în România este deficitară. Este un deficit de cantitate și calitate. Ne spun aceste lucruri documente oficiale și, practic, orice angajator din domeniu.

La nivel mondial deficitul de forță de muncă în construcții determină guvernele să ia măsuri speciale.

Canada este un exemplu. Toronto și Ottawa, în regiunea Ontario, au pornit în 2019 un program pilot cu un număr de 500 de locuri de muncă în construcții, pentru imigranți dublând apoi acest număr pentru anii următori. Estimările spun că deficitul de forță de muncă este între 80.000 și 100.000.

SUA estimează un deficit de peste 400.000 de lucrători în construcții, Marea Britanie a raportat doar pentru un interval de trei luni peste 44.000 poziții neocupate în sectorul construcțiilor.

Pentru 49% companii din Franța, conform Eurostat, deficitul de forță de muncă a determinat limitarea numărului de contracte angajate.

Am regăsit această problematică și la companiile de construcții din România. Nesemnarea de contracte, întârzierile în finalizarea contractelor în derulare pot să ducă la un șir de consecințe negative în lanț, atât in sectorul public cât și în domeniul privat. Corelat cu impredictibilitatea prețurilor la materiale și cu majorările cvasimondiale la energie, efectele pot fi dezastruoase.

Piețe din diverse zone raportează deja majorări ale prețurilor chiriilor, ale dobânzilor creditelor imobiliare, precum și ale prețurile locuințelor.

Ce soluții sunt recomandate?

Creșterea productivității, soluții constructive inovative care să solicite mai puțin personal în execuție, fidelizarea și motivarea angajaților. Toate acesta însă vin cu costuri crescute. Aceste creșteri se vor translata evident în prețul de execuție.

Un centru comercial din provincie va fi extins si reabilitat

Deficitul de forță de muncă din construcții în România își are rădăcinile în urmă cu circa 20 de ani, atunci când a început exodul forței de muncă către piața europeană. Incapabilă să se alinieze la ofertele salariale din țările dezvoltate România a pierdut bătălia din start.

Toate estimările arată că sunt mai mulți lucrători români în construcții în afara României comparativ cu cei rămași în țară.

Este doar o parte a problemei, respectiv deficitul numeric. Trebuie adăugate încă două aspecte. Primul este deficitul de lucrători calificați iar al doilea numărul tot mai mic de noi lucrători, generația tânără care să ia locul celor care părăsesc România sau din cauza vârstei se pensionează.

Care vor fi efectele pe termen lung?

Putem estima o amplificare a celor deja vizibile, existente: falimente ale unor firme de construcții, întârzieri în execuție, contracte nefinalizate, majorări de prețuri în sectorul public.

Fenomenul Turcia ridică deja o serie de întrebări legate de calitatea în construcții și este de așteptat ca autoritățile din țara noastră să acționeze. Fondurile imense pe care România le are la dispoziție pentru anii următori, pentru investiții creează de asemenea o presiune suplimentară.

Ce soluții au la îndemână firmele de construcții?

Noi spatii de cazare, in curs de autorizare

Una dintre ele este să acopere parțial, prin import de forță de muncă din Asia, deficitul numeric. Se pot estima beneficiile, dar pot fi intuite și provocările unui asemenea demers. Este recomandat să fie folosite agenții de recrutare cu care să se agreeze toate aspectele unui asemenea demers, cu soluții de rezolvare a provocărilor. Angajatorul trebuie să beneficieze de personal care să reprezinte un câștig pentru companie, pe termen scurt dar și mediu. Acesta înseamnă stabilitate a forței de muncă dar în egală măsură și posibilitatea reală a creșterii nivelului de specializare.

Este un obiectiv important ca o bună parte din personalul importat să fie capabil să acumuleze deprinderi și cunoștințe și să devină specializat, să fie capabil să se adapteze organizației angajatoare.

Este un demers care nu poate fi lăsat doar în sarcina angajatorului ci trebuie împărțit cu agenția care intermediază recrutarea. Job Alert Agency este un partener pentru firmele de construcții care funcționează cu aceste principii de colaborare.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus