Banner Paste 2025

Formularea criteriilor legate de standarde in documentatiile de atribuire

Au fost formulate îndrumări pentru specialiștii din cadrul autorităților contractante în utilizarea și formularea adecvată a cerințelor de calificare. Sunt vizate cerințele legate de respectarea de către operatorii economici a unor standarde pentru sisteme de management al calității, management de mediu sau alte sisteme de management, precum și la definirea specificaţiilor tehnice din caietul de sarcini, prin referire la standarde. Aceasta, conform unui proiect al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, lansat în consultare publică.

Astfel, proiectul de Îndrumar Metodologic pentru formularea criteriilor legate de standarde în documentațiile de atribuire include, printre altele, prevederi europene și naționale în legătură cu standardele de management, precum și formularea criteriilor de calificare în legătură cu standardele.

Ce prevăd directivele europene și legislația națională în materia achizițiilor publice în legătură cu standardele de management al calității/standardele de management de mediu?

Documentul arată că autoritățile contractante, în cazul în care solicită prezentarea unor certificate eliberate de organisme independente care să ateste că operatorul economic respectă anumite standarde de management al calității/ de mediu, inclusiv privind accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități, se raportează la sistemele de management al calității/de mediu bazate pe standardele europene relevante certificate de organisme acreditate.

Autoritățile contractante au obligația de a recunoște certificatele echivalente eliberate de organisme stabilite în alte state membre. Totodată, acestea trebuie să accepte și alte dovezi ale unor măsuri echivalente de management al calității/ de mediu, în cazul în care operatorul economic în cauză nu a avut nicio posibilitate de a obține aceste certificate în termenele stabilite din motive care nu sunt imputabile operatorului economic respectiv, cu condiția ca acesta să dovedească faptul că măsurile de management al calității / de mediu propuse, respectă standardele impuse.

O măsură echivalentă poate fi declarația pe propria răspundere că organizația a implementat un sistem de management al calității/ de mediu, însoțită de dovada achiziționării pe cale legală a standardelor, dovada instruirii personalului propriu ca specialist și auditori pentru sistemul de management respectiv (cel puțin doi auditori) și un raport de audit intern pentru ultimul an.

Atunci când autoritățile contractante solicită prezentarea unor certificate eliberate de organisme independente acreditate care să ateste că operatorul economic respectă anumite standarde sau sisteme de management de mediu, acestea se raportează la sistemul de management de mediu și audit al Uniunii Europene (EMAS) sau la alte sisteme de management de mediu recunoscute în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 sau la alte standarde de management de mediu bazate pe standardele europene sau internaționale pertinente.

Formularea criteriilor de calificare în legătură cu standardele

Potrivit legislației naționale (Legea nr.98/2016, Legea nr.99/2016 și Legea nr.100/2016) autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, atât în anunțul/invitația de participare, cât și în documentația de atribuire, ca operatorul economic care participă la procedura de atribuire a contractului de achiziție publică să facă dovada respectării anumitor standarde de asigurare a calității, se arată în proiect.

Atunci când impune cerințe minime de calificare referitoare la respectarea de către operatorul economic a unui anumit standard de asigurare a calității, autoritatea contractantă se raportează la sistemele de asigurare a calității bazate pe standarde europene relevante certificate de organisme acreditate.

Autoritatea contractantă trebuie să aibă în vedere solicitarea prezentării de certificate care atestă că operatorul economic respectă anumite standarde referitoare la sistemele de management al calității, eliberate de organisme de certificare acreditate.

* Standarde de management al calității și/sau de management de mediu

Formularea cerințelor referitoare la respectarea anumitor standarde de management al calității și/sau de management de mediu de către ofertanți trebuie să permită accesul egal al acestora la procedura de atribuire și să nu aibă ca efect impunerea unor obstacole nejustificate în calea concurenței. La stabilirea cerințelor minime de calificare în legătură cu respectarea anumitor standarde de management al calității și/sau de management de mediu, autoritățile contractante vor ține cont de aspecte precum obiectul principal al contractului, natura și complexitatea acestuia în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor contractului, fără a impune prezentarea de certificate care nu prezintă relevanță sau sunt disproporționate în raport cu scopul urmărit. Trebuie reținut faptul că, prin intermediul cerințelor referitoare la implementarea standardelor de management al calității și/sau de management de mediu, în cadrul proceselor de achiziție publică, autoritățile contractante au posibilitatea de a identifica dacă operatorii economici menţin un sistem de management al calităţii și/sau de management de mediu şi cerinţele referitoare la documentaţia acestora (manual, proceduri documentate, documente ale organizaţiei prin care se asigura eficacitatea planificării, operării şi controlului proceselor sale, inclusiv controlul înregistrărilor).

* Identificarea necesității includerii în criteriile de calificare a unei cerințe legată de standarde de management al calității și/sau de management de mediu

În raport de obiectul și modul de implementare a contractului de achiziție publică, autoritatea contractantă va analiza dacă lipsa procedurilor și proceselor de management al calității:

a) face imposibilă depistarea neconformităților/erorilor pe parcursul desfășurării activităților din contract?

b) contribuie la apariția costurilor de remediere a erorilor?

c) poate determina întârzieri în finalizarea contractului datorate procesului de aducere în stadiul de conformitate?

d) poate compromite gestionarea în mod eficace a riscurilor asociate obiectului contractului?

Acest îndrumar a fost realizat în cadrul campaniei de profesionalizare a specialiștilor în achiziții publice, în vederea dezvoltării capacității autorităților contractante pe acest segment.

 

Descărcați aici Proiectul de Îndrumar Metodologic pentru formularea criteriilor legate de standarde în documentațiile de atribuire.

 

 

 

Citiți și:

Amplu proiect rezidential, in pregatire in Capitala

Ce lucrare nu este inca atribuita dupa doi ani de la demararea licitatiei

Noi autorizatii de construire la malul marii

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

 


Etichete:
Sus