Oferte locuri de munca top

Formare profesională şi consultanţă pentru firme, în domeniul angajării asistate, prin proiectul LEAD

dscn7392Fundaţia Health Action Overseas România (HAO) a organizat la Constanţa conferinţa de lansare a proiectului „Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”. Proiectul se adresează: tinerilor cu dizabilităţi; părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi; companiilor; specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată.

 

La eveniment au participat, alături de potenţiali beneficiari ai proiectului, reprezentanţi ai: Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Constanţa, Direcţiei Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanţa, Primăriei Municipiului Constanța, Inspectoratului Şcolar Județean Constanța, Camerei de Comerţ, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Centrului de Incluziune „Albatros”, precum şi ai altor organizaţii neguvernamentale.

În deschiderea conferinţei, dl. Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO şi managerul proiectului LEAD, a vorbit despre serviciile integrate în domeniul angajării asistate oferite prin proiectul LEAD, despre modul în care tinerii cu dizabilități pot avea acces la aceste servicii, dar şi despre ceea ce aduce nou pe piaţa românească acest proiect.

„În ţara noastră doar 4,6% dintre adulţii cu dizabilităţi lucrează. Companiile sunt încă reticente în a se implica în procesul de angajare asistată şi ezită să integreze persoane cu dizabilităţi. Prin implementarea acestui proiect, HAO şi-a asumat rolul de facilitator în procesul de comunicare între potenţialul angajat din acest segment social vulnerabil şi angajator. LEAD se concentrează pe transferul de know-how şi a unui model de bună practică în domeniul angajării asistate care şi-a dovedit viabilitatea în Marea Britanie. Datorită acestui proiect, firmele interesate să se implice în îmbunătăţirea situaţiei privind ocuparea tinerilor cu dizabilităţi vor beneficia de informare şi consultanţă în domeniul angajării asistate, de cursuri de formare pentru specialişti în angajare asistată, precum şi de un ghid de bune practici în angajarea tinerilor cu dizabilităţi“, a declarat managerul proiectului LEAD.

Potrivit dnei. Adelina Vlad, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Constanţa, modificările recente aduse Legii şomajului sunt favorabile persoanelor cu dizabilităţi aflate în căutarea unui loc de muncă, dar şi firmelor care angajează astfel de persoane. Astfel, companiile pot primi o subvenţie de 2250 lei, lunar, timp de 18 luni, pentru fiecare persoană cu dizabilitate, absolventă a unei instituţii de învăţământ, angajată, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni.

În a doua parte a conferinţei, dna Alina Dobrescu, coordonator program angajare asistată în cadrul proiectului LEAD, a vorbit despre provocarea de lucra cu persoane cu dizabilităţi, dar şi despre satisfacţia personală şi profesională pe care o are de fiecare dată când o persoană cu dizabilitate îşi descoperă potenţialul, este angajată, reuşeşte să-şi păstreze locul de muncă şi devine independentă.

Participanţii la eveniment au avut ocazia să afle de la dl Iulian Gigea, co-fondator al firmei Curăţenie Profi SRL, cum este perceput procesul de angajare asistată din perspectiva angajatorului care dă o şansă persoanelor cu dizabilităţi dispuse să muncească.

Foarte bine primite de public au fost intervenţiile drei Andreea Susanu, diagnosticată la naştere cu parapareză spastică bilaterală, astăzi logoped în cadrul DGASPC Constanţa, dl Iulian Macovei, care a studiat la Universitatea Maritimă Constanţa şi care a fost nevoit să-şi reproiecteze viitorul în urma unui accident şi a dl. Cadâr Ibram, care provine din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Negru Vodă, astăzi angajat şi independent din punct de vedere social.

„Sunt poveşti de viaţă menite să inspire şi să motiveze, dar care reprezintă şi argumente solide că este nevoie de serviciile noastre, că proiectul nostru are sens, substanţă şi reprezintă o şansă la o viaţă împlinită pentru alte persoane cu dizabilităţi”, a punctat dl. Nicolae Dobrescu.

Datorită proiectului LEAD, 450 de tineri cu dizabilităţi cu vârsta între 15 şi 29 de ani, dintre care 150 din România, vor beneficia servicii de angajare asistată, vor participa la activităţi de formare profesională şi activităţi de voluntariat, precum si la întâlniri cu potenţiali angajatori. Părinţii si apartinătorii tinerilor cu dizabilităţi vor participa, de asemenea, la cursuri de formare în vederea asigurării suportului necesar tinerilor în vederea angajării pe piaţa liberă a muncii şi li se va asigura suport în vederea creării unor grupuri de ajutor reciproc pe aceasta temă.

LEAD este este cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment şi este implementat, în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2021, de un consorţiu transnaţional condus de către HAO, din care mai fac parte parteneri din alte 4 ţări: ZGURA-M LTD. (Bulgaria), Consultis – Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia), G.M EuroCy Innovations Ltd, (Cipru) şi Status Employment (Marea Britanie). Obiectivul general al proiectului vizează creşterea accesului tinerilor cu dizabilităţi pe piaţa forţei de muncă, prin aplicarea unor măsuri optime în procesul de ocupare a acestora. Totalul cheltuielilor eligibile se ridică la 1.501.729 euro, din care valoarea grantului este de 1.276.387 euro.

Informaţii suplimentare despre proiect se pot obţine accesând: www.lead-project.eu.

Despre HAO

De peste 25 de ani, echipa Fundaţia Health Action Overseas România (HAO) susţine tinerii cu dizabilităţi din instituţii ale statului să se integreze în societate. Îi sprijină să-şi dezvolte abilităţile de care au nevoie pentru a duce o viaţă pe deplin independentă, să-şi facă prieteni, să găsească un loc de muncă. De asemenea, lucrează în comunitate cu tinerii cu dizabilităţi, cu părinţii şi aparţinătorii acestora, dar şi cu firme, dezvoltând programe de angajare asistată. (https://www.hao.org.ro/ro/)

Despre EEA and Norway Grants

EEA and Norway Grants reprezintă contribuția Islandei, Liechtenstein-ului și Norvegiei către o Europă ecologică, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa, și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări membre ale Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Sud și țările baltice. Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Ţările donatoare au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de subvenții consecutive între 1994 și 2014.          Pentru perioada 2014-2021, EEA and Norway Grants se ridică la 2,8 miliarde de euro. Prioritățile pentru această perioadă sunt: inovația, cercetarea, educația și competitivitatea; incluziunea socială, ocuparea în rândul tinerilor și reducerea sărăciei; mediul, energia, schimbările climatice și reducerea emisiilor de carbon; cultura, societatea civilă, buna guvernare și drepturile fundamentale; justiția și afacerile interne. (www.eeagrants.org)

Sus