Oferte locuri de munca top

Forma finala a modificarilor aduse legii privind regimul deseurilor

Dezvoltatorii imobiliari, constructorii, precum și producătorii de materiale de construcții, sunt vizați de unele dintre modificările aduse legii privind regimul deșeurilor, prin ordonanța de urgență 74/2018, publicată în Monitorul Oficial (fisier atasat mai jos). Astfel, titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire și/sau desființări, au obligația să gestioneze deșeurile din construcții și desființări, astfel încât să atingă progresiv, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări, cu excepția materialelor geologice naturale.

Operațiunile de rambleiere sunt definite ca operațiuni de valorificare în cadrul cărora se folosesc deșeuri nepericuloase adecvate în scopuri de refacere în zonele în care s-au efectuat excavări sau în scopuri de amenajare a teritoriului. Deșeurile trebuie să înlocuiască materiale care nu sunt deșeuri, să fie adecvate pentru scopurile menționate mai sus și să se limiteze la cantitatea strict necesară pentru atingerea acestor scopuri.

Persoanele juridice care dețin autorizație/autorizație integrată de mediu au obligația să desemneze o persoană, din rândul angajaților proprii, care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute de prezenta lege sau să delege această obligație unei terțe persoane.

OU 74/2018 prevede și instituirea unei scheme de răspundere extinsă a producătorului, respectiv un  set de măsuri luate de stat pentru a se asigura că producătorii de produse poartă responsabilitatea financiară sau financiară și organizatorică pentru gestionarea stadiului de deșeu din ciclul de viață al unui produs.

Amenzile ce pot fi aplicate firmelor pentru nerescpectarea noilor prevederi legale sunt de de la 20.000 lei la 40.000 lei.

 

Descărcați aici forma finală a Ordonanței de urgență nr. 74/2018:

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Stirile zilei

Reevaluare de oferta pentru reabilitarea sistemului rutier dintr-un sector al Bucurestiului

Viitoare sala polivalenta privata, in Capitala

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus