Oferte locuri de munca top

Firmele romanesti vor avea un avantaj in licitatiile in care se aplica criteriul verde

Prioritatea absolută a Guvernului în următoarele două săptămâni este să finalizeze setul de norme prin care în toate licitațiile publice să se aplice criteriul verde.

”Este cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești, folosind un principiu european: punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin. Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât ești mai avantajat”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

El a subliniat că vrea ca toate firmele românești, de la industria auto, cu Dacia și Ford, la materialele de construcții și cea agroalimentară, să beneficieze de aplicarea acestui criteriu: ”Va fi unul dintre cei mai importanți pași făcuți pentru a ne susține toate companiile care produc în România”.

O altă prioritate a Guvernului o reprezintă găsirea de soluții pentru deficitul forței de muncă.

”Este o problemă structurală a economiei și de aceea voi propune mediului privat un program național pentru extinderea accelerată a învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii cinci ani să avem 50.000 de locuri anual, cerute de mediul de afaceri, în învățământul dual – de cinci ori mai mult decât acum”, a mai spus premierul Ciolacu.

În ședința de astăzi, Guvernul a adoptat soluțiile convenite luna trecută cu fermierii.

A fost aprobat „Creditul fermierului” care oferă acces mai facil agricultorilor la finanțări vitale. Pentru acest program au fost alocați aproape 165 de milioane de euro. Guvernul va acoperi partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. ”Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1,95%/an. Sprijinul este de maximum 280.000 euro pe cinci ani”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Noua centrala electrica fotovoltaica, de peste 45 MWp

De asemenea, a fost aprobată o măsură care îi ajută pe fermierii ce folosesc sistemul de irigații. Guvernul va achita și în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus