Societăţile de construcţii cu participare străină la capital reprezintă 8,83% din totalul firmelor de acest tip. Totodată, firmele de construcţii concentrează un total de 7,6% din capitalul străin investit în România, potrivit unei statistici a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
La rândul lor, firmele de tranzacţii imobiliare reprezintă 11,06% din totalul societăţilor cu capital străin, însă concentrează doar 4,98% din valoarea totală a capitalului străin.
Proporţii similare se pot stabili şi între sectoarele care conduc clasamentul pe număr de societăţi respectiv pe valoarea capitalului investit. Astfel, în timp ce numărul societăţilor din comerţul cu amănuntul reprezintă peste 39% din total, ele concentrează 12,5% din valoarea capitalului subscris. În acelaşi timp valoarea capitalului străin investit în industria extractivă şi prelucrătoare are o pondere de 35% din total în timp ce numărul societăţilor cu acest obiect de activitate reprezintă doar 12% din totalul de firme cu capital străin.
La sfârşitul lunii octombrie, în România erau în total peste 203 mii de societăţi cu participare străină la capital iar valoarea cumulată a capitalului subscris se ridica la peste 150 de miliarde de lei echivalentul a peste 42 de miliarde de euro, potrivit statisticii pentru luna octombrie a ONRC.
În funcţie de ţara de provenienţă, cele mai multe firme din România au investitori străini din Italia (peste 41.000), Germania, Turcia şi Ungaria. În funcţie de valoarea capitalului subscris, cei mai mulţi bani provin de la investitorii olandezi, peste 32 de miliarde de lei (7,1 miliarde euro), reprezentând 21% din valoarea totală a capitalului străin investit în ţară. Olanda este urmată de Austria şi Germania cu 16, respectiv 14,8 miliarde de lei investiţi.