Oferte locuri de munca top

Firmele de constructii de drumuri vor beneficia peste cateva luni de facilitati

Nu în toate firmele de construcții angajații pot beneficia de facilitățile fiscale intrate în vigoare la începutul acestui an ca urmare a aplicării Ordonanței de Urgență 114/2018. O situație este cea a firmelor de construcții de drumuri.

 

 

De regulă, aceste firme facturează la început de an doar servicii de deszăpezire. Ori, astfel de servicii nu au cod CAEN care să se regăsească printre cele ce beneficiază de facilitățile fiscale.

Prin urmare, numai peste câteva luni firmele de construcții drumuri pot să ajungă la o cifră de afaceri de 80% realizată numai din activitățile menționate în ordonanță – o altă condiție impusă de OUG 114/2018.

În general, activitatea de execuție pe timp de iarnă este foarte redusă. Aceste firme vor beneficia de facilitățile fiscale doar în luna în care efectul decontării deszăpezirii va fi mai mic și ponderea lucrărilor de construcții va ajunge la cel puțin 80% din activitate. Întrucât în spațiul public se tot vorbește de o viitoare revizuire a OUG 114/2018, un cititor a propus introducerea codului CAEN 8129 în lista activităților care să beneficieze de facilități.  

Cine beneficiază în prezent de facilitățile fiscale prevăzute in OUG 114/2018 Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiții:

a)angajatorii desfășoară activități în sectorul construcții care cuprind:

–  activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții; –  domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN:

2312 – Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;

2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic;

332 – Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă; 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcții;

2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;

2363 – Fabricarea betonului;

2364 – Fabricarea mortarului;

2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos; 2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;

2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții; 1

623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții;

2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal;

2511 – Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; 0811 – Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei;

0812 – Extracția pietrișului și nisipului;

711 – Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică;

  1. b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activitățile menționate la lit. a) în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea;

c)veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și sunt realizate în baza contractului individual de muncă.

 

Sus