Oferte locuri de munca top

Finantare flexibila pentru reabilitarea cladirilor istorice

Finanțările acordate de autoritățile locale vor deveni mai flexibile pentru a asigura realizarea lucrărilor de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor încadrate ca monument istoric.

Aceasta conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților cu 242 voturi pentru și 12 abțineri.

Prin modificarea legislativă, pentru finanțarea executării lucrărilor de intervenție, procentul de cofinanțare din bugetul local poate fi de cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%, din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/ centrale sub formă de grant.

Diferența până la 100% va fi asigurată din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.

În acest mod, autoritățile vor putea decide procentul de finanțare cu care pot participa la reabilitare în funcție de bugetul avut la dispoziție și în funcție de numărul clădirilor care necesită astfel de intervenții.

Legea actuală prevede faptul că finanțarea se realizează în procent de 50% din partea autorităților și 50% din fondul de reparații.

Prin această modificare a procentului maximal al cofinanțării autoritățile locale ar putea stabili programe multianuale și regulamente aferente accesibile unui număr mult mai mare de deținători de clădiri istorice care necesită reabilitări.

Noi spatii de cazare, in Bucuresti si provincie

Conform Legii nr. 153/2011 deținătorii de clădiri monumente istorice sunt obligați să realizeze lucrări de intervenție pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor.

În practică, obligația este foarte greu de respectat întrucât costurile pentru reabilitare sunt foarte mari.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus