Oferte locuri de munca top

Finantare de aproape 125 mil euro, pentru doua centuri rutiere

Contractele care asigură finanțarea a două proiecte de infrastructură rutieră, inclusiv pentru lucrările care vor fi realizate anul viitor, au fost semnate.

Valoarea celor două contracte este de 124,5 milioane de euro, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.

Este vorba despre centurile Beiuș și Sânmartin din județul Bihor.

Centura Beiuș: Anul acesta vor fi decontate peste 45% din lucrări, chiar dacă realizările vor ajunge la 55 – 60%

Valoarea totală a contractului de finanțare pentru centura municipiului Beiuș este de 80,5 milioane de euro inclusiv TVA.

Având în vedere întârzierea cu care au început lucrările, din cauza proceselor generate de contestațiile depuse la atribuirea contractului, lucrările nu pot fi terminate anul acesta.

”Estimăm că vom ajunge să decontăm peste 45% din lucrări în acest an, chiar dacă realizările în teren vor ajunge la 55 – 60%. Există un decalaj între lucrările realizate și cele decontate de 40 – 50 de zile ca efect al condițiilor contractuale”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Diferența de peste 50%, aproximativ 44 de milioane de euro, ar urma să fie decontată anul viitor, proiectul urmând să fie fazat și să îi fie asigurată restul de finanțare din Programul Transporturi.

Din suma care va fi achitată pentru lucrările derulate în acest an, peste 36 de milioane de euro, 85% reprezintă fondurile europene, iar 15% cofinanțarea asigurată din bugetul de stat.

Pasaj rutier de peste 13 mil euro, ofertat de mari constructori

Centura Sânmartin: Și acest proiect ar urma să fie fazat

La centura Sânmartin valoarea totală a contractului de finanțare este de 44 de milioane de euro.

Și la acest proiect lucrările au fost întârziate ca urmare a proceselor generate de exproprieri și care nu au permis constructorilor să poată lucra în zona pasajului peste drumul comunal spre 1 Mai.

Din cauza acestor întârzieri, lucrările nu pot fi terminate până la sfârșitul acestui an. Ca urmare, și acest proiect ar urma să fie fazat, diferența de finanțare urmând să fie asigurată prin Programul Transporturi.

”Estimăm că până la sfârșitul anului vom putea deconta peste 60% din lucrări. În a doua jumătate a lunii noiembrie vom putea stabili cât va mai rămâne de executat pentru anul viitor” a explicat Ilie Bolojan.

Ambele proiecte vor fi terminate până în vara anului viitor.

Contractele au fost semnate de Ministerul Transporturilor, în calitate de gestionar al fondurilor europene din Programul Transporturi, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Consiliul Județean Bihor, în calitate de beneficiari ce realizează proiectele.

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus