Oferte locuri de munca top

Facilitati noi pentru IMM-urile cu datorii la stat

Guvernul e îngrijorat că foarte puține IMM-uri au anunțat vor să le fie restructurate obligațiile bugetare. Până la jumătatea acestei luni, au fost depuse 441 de notificări privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare și 44 cereri de restructurare a obligațiilor bugetare.

Aceste IMM-uri au datorii de aproximativ 6,8 miliarde lei lei, din care 4,5 miliarde lei – obligații bugetare principale și 2,3 miliarde lei- obligații de plată accesorii.

Se pare, însă, că obligaţiile bugetare scadente în perioada dintre 1 ianuarie 2019 şi data depunerii solicitării de restructurare, reprezintă o povară fiscală semnificativă pentru debitori, aflați în dificultate financiară.

De altfel, acesta este și motivul pentru care acești debitori au acumulat datorii la bugetul general consolidat, fapt ce a determinat un grad scăzut de cereri de restructurare, cred specialiștii de la Ministerul Finanțelor.

Într-un nou proiect de act normativ, Ministerul Finanțelor a propus:

* restructurarea obligațiilor bugetare restante la data de 31 martie 2020;

* prorogarea termenului pentru depunerea intenției de restructurare până la data de 30 septembrie 2020 și, implicit, prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare până la data de 15 decembrie 2020.

În plus, procentul de maxim 15% al obligațiilor bugetare care trebuie achitate până la data depunerii cererii de restructurare se raportează la obligaţiile bugetare principale care fac obiectul eșalonării la plată pe maxim 7 ani.

Pentru clarificare, Ministerul Finanțelor dă următorul exemplu:

Un debitor înregistrează obligații bugetare principale restante la 31.12.2018 în cuantum de 5 milioane lei. Din testul creditorului privat prudent rezultă necesitatea anulării unui procent de 50% din totalul obligațiilor bugetare principale, aceasta însemnând că, au mai rămas de plată 2,5 milioane lei.

Din aceste obligații bugetare, debitorul poate decide ca o parte să formeze obiectul conversiei în acțiuni și cealaltă parte să fie plătită eșalonat.

Dacă vor face obiectul conversiei 76% din cei 2,5 milioane lei (adică 1.900.000 lei), atunci procentul de 15% care trebuie achitat până la data depunerii cererii de restructurare se raportează la diferența de 24% din cei 2,5 milioane lei, respectiv 600.000 lei (2.500.000×24%).

Astfel, debitorul are de plătit până la data depunerii cererii de restructurare următoarea sumă: 600.000 lei x 15% = 90.000 lei.

 

 

 

Citiți și:

Viitor ansamblu mixt, in pregatire pe aproape 10 ha

Iluminat public eco-eficient de circa 1,65 mil euro

Unitati sanitare, modernizate cu peste 9 mil euro

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

 

Sus