Oferte locuri de munca top

Expertizarea tehnica a tuturor unitatilor spitalicesti

Mai multe modificări și completări ale legislației în vigoare au fost propuse de un grup de parlamentari din aproape toate partidele: PSD, USR, PMP, PNL, ALDE

Modificările au ca scop realizarea de expertize tehnice pentru toate clădirile ce funcționează ca spital, policlinică sau dispensar medical pentru a stabili gradul de pericol seismic.

Acest nou proiect de lege (atașat mai jos) va modifica și completa OUG 20/1994 privind reducerea riscului seismic al spitalelor, policlinicilor și dispensarelor.

Din 3,5 milioane de metri pătrați de suprafață utilă ce reprezintă suprafața totală a spitalelor la nivel național, aproximativ o treime, sau un milion de metri pătrați sunt în clădiri încadrate la clasa I sau II de risc seismic.

Circa 500.000 mp, aproximativ 14% din suprafața totală utilă din spitale este în clădiri cu grad de risc seismic I sau II, dar care au fost reabilitate în ultimii 10 ani. Există spitale supuse riscului seismic grav, chiar după ce au beneficiat de reabilitări tehnice, este menționat în documente oficiale.

Starea clădirilor în care funcționează unitățile sanitare este de asemenea natură încât multe sunt în situația de a reprezenta un pericol public pentru pacienți în cazul unui seism.

În această situație se află unități de toate dimensiunile, pornind de la policlinice locale de mici dimensiuni și până la unități cu rol major în sistemul sanitar, precum institutul de cargiologie ”CC Iliescu” din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Conform noului proiect legislativ, până la data de 1 iunie 2020, toate clădirile utilizate ca spital, policlinică sau dispensar medical ar urma să fie expertizate în vederea încadrării lor într-o categorie de risc seismic, excepție făcând cele deja expertizate după data de 1 ianuarie 2010. Persoanele care au atribuții de a demara aceste lucrări de expertiză sunt administratorii instituțiilor medicale.

De asemenea, pentru a garanta investițiile făcute de către autoritățile centrale și locale în consolidarea și reabilitarea clădirilor ce au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar medical, toate documentațiile pentru investiții în cuantum de peste 450.000 lei vor conține în mod obligatoriu o expertiză tehnică seismică cu o vechime de cel mult 10 ani.

Conform proiectului, scopul acestor amendamente este de a spori gradul de conștientizare rivind pericolul seismic cu posibile consecințe agravante în situații de urgență în cazul unităților sanitare.

Conducătorii instituțiilor spitalicești care nu respectă prevederile vor putea suporta amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 lei.

 

Descărcați aici proiectul de lege privind încadrarea riscului seismic al construcțiilor spitalicești:

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Cine lupta pentru construirea sediului unei autoritati centrale

In Sectorul 1 se pregateste construirea de cladiri cu maxim 13 niveluri

Peste 5,6 mil euro pentru iluminatul retelei de drumuri

Hala de depozitare, propusa spre construire pe un teren de peste 22 mii mp

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Sus