Oferte locuri de munca top

Expertizarea tehnica a cladirilor existente, independent de evaluarea vizuala rapida

Pentru reducerea riscului seismic al clădirilor au fost propuse noi modificări legislative.

Acestea au fost înaintate de mai mulți deputați în cadrul procesului de legiferare a proiectului de Lege privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Printre cele mai importante modificări se numără solicitările privind expertizarea tehnică și amânarea unor termene.

Astfel, deputații propun ca proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare clădiri să poată solicita efectuarea expertizei tehnice a clădirilor existente de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, independent de parcurgerea etapei de evaluare vizuală rapidă. Același lucru va fi valabil inclusiv pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în patrimoniul instituţiilor publice.

Termene majorate

A fost propusă prelungirea cu un an, până la 1 ianuarie 2025, a termenului limită până la care conducătorii instituţiilor publice vor putea dispune începerea expertizării tehnice în vederea încadrării în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie. Sunt vizate construcţiie cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice, aflate în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978, pentru care evaluarea vizuală rapidă recomandă efectuarea expertizei tehnice pentru structura de rezistență.

Expertizele tehnice vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2026.

Cladiri rezidentiale, propuse sa fie edificate intr-o zona turistica

De asemenea, tot până la data de 1 ianuarie 2025, conducătorii instituţiilor publice vor
dispune începerea expertizării tehnice pentru construcţiil cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care au fost construite înainte de anul 1978, pentru care evaluarea vizuală rapidă recomandă efectuarea expertizei tehnice pentru structura de rezistență.
Expertizele tehnice vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2026.

Amintim faptul că proiectul de Lege privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor a fost adoptat de Senat în luna mai acestui an și urmează să fie adoptat de Camera Deputaților.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus