Oferte locuri de munca top

Experţi evaluatori, acuzaţi de supraevaluări de milioane de euro

DSC07607Patru experţi evaluatori – Gheorghe Vișoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drulă, Neculai Nistor- au fost prezentați marți cu propunere de arestare preventivă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ei sunt acuzaţi că nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor, în  rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 în perioada 2008 — 2009.

Din analiza rapoartelor de evaluare, procurorii au constatat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare. Ei s-au bazat numai pe anunțurile de vânzare publicate online sau în ziare pentru stabili valoarea proprietăţilor.

Imobilele pentru care se solicitau despăgubiri au fost supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de aproape 130 milioane de euro. Potrivit procurorilor anticorupţie, valoarea era cu 75 milioane euro mai mult comparativ cu nivelul pieţei.

Fraudarea statului prin retrocedări mult supraevaluate nu se putea face fără aportul experţilor evaluatori. Situaţia este similară cu supraevaluarea proprietăţilor de către experţii evaluatori în cazul acordării creditelor imobiliare în perioada 2006 – 2008.

Funcţionarii statului, cei care trebuiau să aibă grijă de banul public, ori au fost cointeresaţi să accepte aceste supraevaluări, ori – aşa cum susţin procurorii anticorupţie, în cazul lui Horia Georgescu “au constatat pur și simplu pasivi și au votat fără niciun minim demers profesional, pe baza evaluărilor realizate de inculpații experți evaluatori, chiar în absența oricărui element explicabil, pe care în mod legitim membrii CCSD aveau obligația să-l solicite evaluatorilor.”

Procurorii anticorupţie constată generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabilește o legătură directă, aproape automată, între plățile efectuate din fondurile publice și exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcționare a statului.

Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților a aprobat un număr de trei dosare în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate cu circa 75 milioane euro.

Horia Georgescu, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, fost şef al Agentiei Nationale de Integritate, a fost arestat pentru 30 de zile în acest dosar.

Un comentariu;

Sus