Oferte locuri de munca top

Executarea silita: autoritatile publice ar putea apela si la executori judecatoresti

Pentru colectarea creanțelor bugetare a fost propusă implementarea unei competenţe alternative în materia executării fiscale. Astfel, pe lângă executorul fiscal, ar putea deveni competent şi executorul judecătoresc, profesionist specializat în executarea silită, conform unei propuneri legislative înaintată de parlamentari USR, PNL și PSD.

În acest mod, autoritățile sau instituțiile publice care nu dispun de executori fiscali ar putea să solicite executorilor judecătorești să ducă la îndeplinire măsurile asiguratorii și să efectueze procedura de executare silită.

Un prim efect important va fi resimțit de către Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin reducerea gradului de încărcare a activităţii executorilor fiscali.

Propunându-se o competenţă alternativă în materia recuperării creanţelor bugetare, instituțiile vor putea să aprecieze situaţiile concrete în care este necesar a se apela la serviciile executorilor judecătoreşti.

De asemenea, se va observa un efect și în creşterea gradului de colectare a creanţelor bugetare specifice bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale.

Este cunoscut faptul că există UAT-uri mici care nu îşi permit o structură de personal care să includă şi un Serviciu de executare silită sau funcţionari specializaţi pentru o asemenea activitate.

Fabrica noua, cu peste 5 mii mp sc, in pregatire

Competenţa alternativă propusă în materia recuperării creanţelor bugetare le oferă UAT-urilor să-şi evalueze capacitatea funcţională, resursele umane avute la dispoziţie, costurile necesare şi să aprecieze necesitatea de a se apela la serviciile executorilor judecătoreşti.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus