Oferte locuri de munca top

Exceptii pentru retinerea ratei forfetare in proiectele finantate din fonduri UE

Proiectele pentru care a fost aprobată finanțarea din fonduri europene cu o rată forfetară vor beneficia de o excepție. Aceasta ca urmare a unei prevederi de modificare a OUG nr. 80 din 2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene, publicată ieri în Monitorul Oficial.

Astfel, beneficiarii proiectelor finanțate cu o rată forfetară sunt exceptați de la reținerea ratei forfetare de 6% aferente contribuției lor până la implementarea a 75% din proiect, cheltuielile eligibile fiind rambursate în proporție de 100% din fonduri europene.

Această modificare a fost introdusă de un deputat întrucât în urma crizei medicale întreprinderile de toate tipurile se pot confrunta cu o lipsă severă de lichiditate. De asemenea, întreprinderile solvabile sau mai puțin solvabile se confruntă cu o lipsă bruscă sau chiar indisponibilitate de lichiditate. Acest lucru este valabil în special pentru operatorii regionali de apă, în contextul în care utilizatorii serviciului plătesc cu întârziere sau amână plata facturilor aferente serviciului, ceea ce pe termen scurt şi mediu poate afecta grav situaţia economică a acestora, cu posibile consecințe chiar si pe termen lung, periclitând atât aprobarea proiectelor prin îngreunarea justificării sustenabilității acestora, cât şi implementarea efectivă.

Astfel, a fost facilitată aprobarea unor noi proiecte şi evitarea unor eventuale blocaje în implementarea, prin prorogarea până la atingerea unui nivel în implementare a proiectului de 75% a momentului în care Beneficiarii proiectelor POIM de apă şi apă uzată aprobate pe baza ratei-forfetare au obligația de a face dovada sumelor aferente veniturilor nete generate de proiect şi de a asigura contribuția de 6% din proiect precum şi finanțarea, până la același moment a cheltuielilor eligibile (inclusiv a sumelor aferente ratei forfetare de 6%) în proporție de 100% din fonduri externe nerambursabile.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus