Oferte locuri de munca top

Evolutia preturilor si chiriilor locuintelor: asteptari si previziuni

Evoluția din acest an a prețurilor pe piața imobiliară a făcut subiectul unui sondaj realizat printre agenții imobiliari și potențialii beneficiari.

Dintre cei care au răspuns sondajului, mai mult de jumătate din agenții imobiliari, precum și peste jumătate dintre potențialii cumpărători sunt de părere că anul acesta ar putea aduce scăderi ale prețurilor de vânzare a locuințelor.

În timp ce mare parte a agenților imobiliari cred că vor crește chiriile, numai un sfert dintre cumpărători sunt de acord cu această estimare.

Sondajul a fost realizat în rândul utilizatorilor Storia.ro și Olx, în perioada 21 decembrie 2022 – 9 ianuarie 2023.

Evoluția prețurilor de vânzare a locuințelor în 2023

Atât potențialii cumpărători, cât și agenții imobiliari se așteaptă la scăderi ale prețurilor de vânzare a locuințelor.

Potențialii cumpărători se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ (35% dintre cei care au răspuns sondajului), ușor (24%) sau să stagneze (14%),

Agenții imobiliari se așteaptă în mai mare măsură ca prețurile să scadă ușor (42%) sau să stagneze (26%), și în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%).

Cunoscut dezvoltator din Capitala pregateste edificarea unui nou ansamblu

Evoluția chiriilor apartamentelor

Tendința beneficiarilor privați și a agenților imobiliari este de a prevedea creșteri ușoare – opțiune aleasă de 51% dintre agenți și de 25% dintre beneficiari.

Așteptări diferite s-au înregistrat la capitolul scăderilor întrucât doar 9% dintre profesioniști anticipează scăderi, comparativ cu 31% dintre respondenții privați. Totodată, destul de mulți respondenți se așteaptă ca prețurile să stagneze în 2023: 31% dintre agenții chestionați și 21% dintre beneficiari.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus