Oferte locuri de munca top

Evaluările pentru impozitare în 2022

La începutul anului 2022 este necesară realizarea evaluării clădirilor pentru calculul impozitului, evitând astfel plata unui impozit mai mare, perioada de realizare a rapoartelor de evaluare ANEVAR fiind 1 ianuarie – 31 martie 2022.

Proprietarii de spații comerciale, de birouri, platforme industriale sau persoanele fizice care dețin imobile cu utilizare nerezidențială sau mixtă, vor plăti impozite mai mari dacă nu își actualizează la timp această valoare de impozitare.

Perioada la care se realizează actualizarea valorii impozabile pentru clădirile aparținând persoanelor juridice s-a modificat de la 3 ani la 5 ani, astfel că atât pentru pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice evaluarea se realizează din 5 în 5  ani.

Pentru a plăti impozitul minim, proprietarul este nevoit să își actualizeze valoarea de impozitare, valoare ce rezultă din întocmirea unui raport de evaluare emis de către un expert evaluator autorizat ANEVAR.

“Prin realizarea acestor rapoarte de evaluare ANEVAR proprietarii își optimizează cheltuielile mult mai bine, plătind un impozit mai mic, ceea ce se transpune în eficiența unei afaceri, dacă vorbim de proprietarii care dețin spații comerciale.

Pentru a realiza o analiză corespunzătoare asupra valorii unui spațiu, evaluatorul trebuie să aibă două calități esențiale –  cunostințele de specialitate și experiența în domeniul imobiliar, iar în cadrul companiei Romtor Real Estate, avem o echipă formată din experți evaluatori autorizați ANEVAR cu vastă experiență în piața imobiliară. În acest an, la nivel de echipă ne-am extins competențele și am luat decizia să obțin și eu atestatul de evaluator ANEVAR, pentru a dezvolta accelerat segmentul evaluărilor în următorii ani”, a spus Costel Alecu – fondator Romtor Real Estate.

Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, în caz contrar se va achita un impozit majorat  pentru neactualizarea valorii de impozitare, astfel:

  • persoanele juridice vor plăti un impozit de 5% din valoarea din evidențele fiscale anterioare;
  • persoanele fizice vor plăti un impozit de 5% din din valoarea din evidențele fiscale anului anterior.

Termenul final de depunere a raportului de evaluare este de 31 martie 2022, iar orice dosar depus după această dată nu va mai fi luat în calcul, decât cu aproparea Direcției de Impozite și Taxe Locale.

Compania Romtor Real Estate realizează rapoarte de evaluare autorizate ANEVAR încă din 2007 și se bucură de proiecte realizate cu succes, devenind un partener de încredere pentru multe instituții bancare care solicită aceste documentații.

În cadrul Romtor Real Estate, fiecare client beneficiază de consultanța experților pentru a identifica cea mai bună soluție pentru aceștia. Un consultant imobiliar cunoaște cel mai bine piața și oferă celor ce vor să cumpere sau să închirieze  timpul, cunoștințele acestuia, dar și filtrează opțiunile din piață pentru ca întregul proces să devină eficient.

Compania Romtor Real Estate este prezentă pe piață de peste 8 ani, fiind specializată în operațiuni imobiliare B2B, cât și B2C, axându-se pe achiziții, tranzacții și evaluări ANEVAR.

Sus