Oferte locuri de munca top

Europenii isi reduc cheltuielile pentru investitii

Europenii strâng cureaua și își reduc cheltuielile pentru investiții. Ei se tem de vremuri și mai grele și încearcă să pună bani deoparte.

La nivelul Uniunii Europene, rata economisirii a crescut, iar rata investițiilor a scăzut în ultima parte a anului trecut, conform celor mai recente date publicate de către Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Veniturile reale scad într-una

Trebuie luat în calcul faptul că venitul real pe cap de locuitor al gospodăriilor a scăzut cu 0,3% în trimestrul IV 2022, după o scădere de 0,5% în trimestrul III 2022 la nivelul Uniunii Europene.

În același timp, consumul real pe cap de locuitor al gospodăriilor a scăzut cu 0,9% în al patrulea trimestru al anului 2022, după o creştere cu 0,5% în trimestrul precedent,

Rata economisirii a crescut în zona euro și în UE

În al patrulea trimestru al anului 2022, rata economisirii a crescut cu 0,8 puncte procentuale (pp) în zona euro și cu 0,6 pp în UE, comparativ cu trimestrul precedent.

Dintre statele membre pentru care sunt publicate date, rata economisirii gospodăriilor a crescut în șase state membre. Cele mai mari creșteri au fost observate în Portugalia (+6,1 pp), Spania (+5,8 pp) și Cehia (+5,4 pp), în principal datorită creșterii mari a venitului disponibil brut.

În același timp, Austria a avut cea mai mare scădere (-7,2 pp), urmată de Belgia (-2,4 pp) și Italia (-1,8 pp).

Ferma si complex multifunctional, cu peste 4,5 mii mp sc, in autorizare

Rata investițiilor gospodăriilor a scăzut în zona euro și în UE

În trimestrul IV al anului 2022, rata investițiilor gospodăriilor populației a scăzut cu 0,3 puncte procentuale în zona euro și UE, comparativ cu trimestrul precedent.

Dintre statele membre pentru care sunt publicate date, Austria (+0,9 pp) și Ungaria (+0,4 pp) au înregistrat creșteri, în timp ce cele mai mari scăderi au fost observate în Irlanda, Danemarca, Suedia, Portugalia (-0,4 pp în cele patru state membre) și Spania (-0,5 pp).

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus