Oferte locuri de munca top

Europa: Preturile locuintelor revin pe crestere

După ce au atins un minim în trimestrul III al anului trecut, prețurile locuințelor din Europa dau semne de revenire pe trend crescător. Evoluția este de natură să îi încurajeze pe dezvoltatorii rezidențiali.

Astfel, pentru țările din Uniunea Europeană, Indicele Prețurilor Locuințelor a crescut cu 0,2% în trimestrul IV 2023, în comparație cu același trimestru al anului precedent.

Asta după ce înregistrase o scădere de 1,1% în trimestrul III 2023, conform datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

De asemenea, în țările din zona euro, Indicele Prețurilor Locuințelor a înregistrat o înjumătățire a ritmului de scădere: 1,1% (trimestrul IV2023 față de 2,2% (trimestrul III 2023).

Comparativ cu al treilea trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor au scăzut cu 0,7% în zona euro și cu 0,3% în UE în al patrulea trimestru al anului 2023.

Prețurile locuințelor din România – în creștere

România a avut o creștere anuală a prețurilor locuințelor în al patrulea trimestru al anului 2023 de 3,7%.

Comparativ cu trimestrul anterior, prețurile au crescut cu 1,5%.

Blocuri cu peste 150 apartamente, dezvoltate de o firma de constructii

Prețurile locuințelor au crescut în 18 țări și au scăzut în 8

Dintre statele membre pentru care există date disponibile, opt au înregistrat o scădere anuală a prețurilor locuințelor în al patrulea trimestru al anului 2023, iar optsprezece au înregistrat o creștere anuală.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în:

* Luxemburg (-14,4%)

* Germania (-7,1%)

* Finlanda (-4,4%).

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în:

* Polonia (+13,0%)

* Bulgaria (+10,1%)

* Croația (+9,5%).

Comparativ cu trimestrul anterior, prețurile au scăzut în unsprezece state membre, au rămas stabile într-unul (Italia) și au crescut în paisprezece state membre.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Franța (-2,7%), Letonia (-2,5%) precum și în Danemarca și Suedia (ambele -2,3%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Polonia (+4,8%), Croația (+3,4%) și Irlanda (+3,0%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus