Oferte locuri de munca top

Estimari: Unii indicatori vor avea evolutii nefavorabile

Increderea in evolutia pozitiva a economiei creste, dar unii indicatori nu au perspective tocmai bune.

Analistii financiari anticipeaza majorarea ratei inflatiei. Asa cred 84% dintre participantii la sondajul realizat de Asociatia CFA Romania.

Daca pana recent analistii credeau ca preturile locuitnelor sunt supraevaluate si estimau scăderi, acum 60% dintre participanti anticipeaza majorarea preturilor imobiliarelor de tip rezidential (cel mai ridicat procent din ultimul an).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) are o valoare medie de 3,75%. Niciun participant la sondaj nu prevede o scadere a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni. În primul sondaj din acest an ei estimau o rata de 2,58% a inflatiei anuale.

”Cresterea cererii interne, combinata cu factorii externi va conduce si la majorarea ratei inflatiei”,

a declarat Adrian Codirlasu, Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Nici un participant nu estimeaza apreciere pentru RON.

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioara la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani,

Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 65%) anticipeaza ca acesta se va resimti inclusiv in anul 2022, iar 22% din respondenti anticipeaza impactul pana in trimestrul IV al anului 2022;

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6,4%;

Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,1%;

Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%;

Orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus