Oferte locuri de munca top

Estimari privind evolutia preturilor in sectorul constructiilor

Estimările făcute de către managerii firmelor din sectorul construcțiilor, în cadrul anchetei de conjunctură a Institutului Național de Statistică din luna octombrie a acestui an, vizează și evoluția prețurilor.

Pentru următoarele trei luni, ei estimează scăderi ale volumelor de lucrări și ale numărului de angajați, dar creșteri susținute ale prețurilor.

Astfel, managerii estimează o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -18%) și o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

Însă, în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, ei preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +45%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

* Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare estimează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Centru logistic cu aproape 5 mii mp, propus in provincie

* Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +48%).

* Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus