Oferte locuri de munca top

Estimari: Preturile vor continua sa creasca

Prețurile vor continua să crească în următoarele două luni estimează managerii din mai multe sectoare, conform celei mai recente anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

Activitatea economică din sectorul de construcții va crește, în vreme ce numărul de salariați va rămâne stabil în perioada februarie – aprilie 2023, sunt de părere managerii firmelor de construcții.

Construcții: prețuri în creștere, mai puține angajări noi

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Strazi si accesuri pentru un mare cartier rezidential

Industrie prelucrătoare: prețuri în creștere, stagnare a angajărilor

Managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Comerţ cu amănuntul: creșteri ale prețurilor de vânzare

Managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +41%).

Corp nou de cladire, cu 8 niveluri, pentru un spital judetean

Servicii: prețuri în creștere

Conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +19%).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Estimari: preturile vor continua sa creasca

Următoarele două luni ale anului vor fi marcate de creșteri ale prețurilor, estimează managerii din mai multe sectoare, conform celei mai recente anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

Tendințele estimate de către managerii din construcții privind evoluția activității în perioada ianuarie – martie 2023 arată scăderi ale numărului de salariați și ale volumului de producție, dar creșteri de prețuri.

Construcții

Potrivit estimărilor managerilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +39 %).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare: stagnare producție și angajari, creșteri de prețuri

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +32%).

Noua dezvoltare rezidentiala, propusa intr-un municipiu

Comerţ cu amănuntul: scădere activitate și comenzi, creșteri de prețuri

Managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -12%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Angajatorii prognozează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Servicii: scădere a cererii, creșteri de prețuri

Conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus