Oferte locuri de munca top

Estimari: Preturile vor continua sa creasca

Prețurile vor continua să crească accentuat, estimează manageri din toate sectoarele, chestionați în cadrul anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

În afară de comertul cu amănuntul, unde ar putea crește ușor numărul de angajați, în celelalte sectoare angajările vor stagna până în iunie.

Dar majorarea prețurilor este de așteptat să se reflecte în creșterea cifrelor de afaceri, excepție făcând comerțul cu amănuntul.

Construcţii

Potrivit estimărilor făcute de managerii din construcții, activitatea din acest sector va înregistra o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +21%), în următoarele trei luni.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

De asemenea, managerii din construcții estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii ei preconizează creșterea acestora (sold conjunctural +39 %).

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare estimează, pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).

Referitor la numărul de salariaţi va fi ei cred că va fi relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Ferma si complex multifunctional, cu peste 4,5 mii mp sc, in autorizare

Comerţ cu amănuntul

Managerii au estimat o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%) pentru următoarele trei luni.

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%).

Angajatorii prognozează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +16%).

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus