Oferte locuri de munca top

Estimari: la ce se asteapta managerii in urmatoarele luni

Tendințele estimate de manageri privind evoluția activității economice în perioada septembrie – noiembrie 2021 arată o stabilitate relativă a numărului de salariați în construcții, industria prelucrătoare și în servicii.

Numai în comerțul cu amănuntul sunt estimate creșteri ale numărului de angajați.

Totodată, managerii estimează pentru această perioadă creșteri ale activității în comerțul cu amănuntul și în servicii.

Însă, managerii din toate ramurile estimează creșteri ale prețurilor, potrivit anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

Nou centru logistic cu aproape 10 mii mp sc

Construcţii

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%), aceasta având în vedere și răcirea vremii, fapt ce afectează derularea în aer liber a lucrărilor de construcții.

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +37% ! ).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Peste 100 de unitati locative, in autorizare langa Capitala

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +61%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +31%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +15%).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

 

Sus