La suferința umană se adaugă și problema impactului economic al conflictului din Gaza, pentru Uniunea Europeană, de exemplu. Potrivit celui mai recent raport de cercetare al Allianz Trade, analiștii cred că efectele vor rămâne probabil limitate.
În plus, conflictul nu este de așteptat să ducă la o creștere bruscă a prețurilor la alimente. Prin urmare, impactul asupra inflației va fi și el minim.
Johan Geeroms, directorul Risk Underwriting Benelux, spune:
„Drama umană care se desfășoară în Gaza este, evident, preocuparea majoră. Conflictul are și consecințe economice, pentru care departamentul nostru de cercetare și-a imaginat mai multe scenarii. Ne putem aștepta la ce este mai rău. Dar, cel mai probabil, estimăm că ostilitățile vor continua până în 2024, deși sunt limitate în interiorul și în jurul granițelor Israelului. Acest lucru va limita și impactul economic. Cu toate acestea, analiștii noștri cred că conflictul va întări ușor stagflația (inflație mare/creștere economică scăzută).”
Nicio creștere a prețului petrolului
Luați exemplul prețului petrolului, care a cunoscut o creștere bruscă imediat după izbucnirea conflictului, dar apoi a scăzut la 80 de dolari. Acest nivel este mai scăzut chiar decât cel care a predominat înainte de începerea conflictului.
În general, analiștii Allianz Trade presupun că vor crește cu +5% costurile cu materiile prime, inclusiv transportul. De asemenea, ei cred că principalele coridoare comerciale, precum Canalul Suez, vor rămâne deschise. În general, conflictul va produce un ușor efect stagflaționist.
Analiștii au revizuit în scădere prognoza privind creșterea PIB-ului global în 2024 cu -0,1 puncte procentuale la +2,3% și au crescut previziunile pentru inflație cu +0,1 puncte procentuale la 4,4%.
Se accentuează tendința spre deglobalizare
Unul dintre efectele secundare ale conflictului este că se accentuează tendința spre deglobalizare. De la criza coronavirusului, principalele țări comerciale și-au adus deja activitățile economice mai aproape de teritoriul lor. Această situație nu face decât să se accentueze. Neliniștea geopolitică generală din țară este intensă. Acest lucru nu reprezintă un mediu favorabil pentru investiții, deoarece duce la o scădere a activității economice.
Scenariul cel mai pesimist
Deși analiștii consideră puțin probabil ca acest conflict să ducă la escaladarea regională, au luat în considerare și scenariul cel mai pesimist.
În acest caz, presupun intervenția directă a Iranului și a Statelor Unite. Estimează această probabilitate la 20%.
”Ne-am putea aștepta la o situație similară embargoului petrolului din 1973-1974. Prețul petrolului ar ajunge apoi la un nivel record, ducând la o recesiune globală. Piețele de valori ar fi, de asemenea, afectate semnificativ”, mai arată raportul citat.
Analiștii atrag atenția asupra echilibrului precar al economiei globale.
Chiar dacă conflictul rămâne limitat, situația este delicată, deoarece economia globală actuală se menține fragilă. Încă este afectată de valul de inflație care a urmat crizei coronavirusului și care continuă și astăzi. Războiul din Ucraina afectează încrederea. Mai multe țări cheie vor organiza alegeri anul viitor. Prin urmare, domnește o mare incertitudine. Nu este nevoie de mult mai mult pentru a dezechilibra și mai tare situația actuală.
Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023