Oferte locuri de munca top

Estimari: cum vor evolua indicatorii financiari

Cursul de schimb valutar, nivelul dobanzilor, rata inflatiei urmeaza sa creasca anul acesta, după cum estimează analistii financiari, in cadrul sondajului realizat de Asociatiei CFA Romania.

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Atat indicatorul de incredere cat si cele doua componente ale sale au atins valorile maxime post criza Covid, ceea ce indica incredere in revenirea economiei in acest an. De asemenea, sondajul releva revenirea in linie atat cu evolutiile globale, cat si cu prognoza de crestere economica, a anticipatiilor de majorare a ratei inflatiei si a ratelor de dobanda.”

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,44%.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul ca 76% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei, peste 72% se asteapta la cresterea ratelor de dobanda de piata monetara si peste 83% prognozeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele pe termen mediu.

Cea mai mare parte a repondentilor (peste 70%) anticipeaza ca impactul economic al pandemiei de coronavirus se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (23.3%) chiar pana in trimestrul IV al anului 2022.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este estimat la 7,2%.

Creșterea in termeni reali a PIB in anul 2021 ar putea fi de +4,3%, după cum estimeaza analistii CFA.

Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

 

Sus