Oferte locuri de munca top

Estimări BNR: standardele de creditare se vor relaxa pentru achizițiile de locuințe

 blStandardele de creditare nu au cunoscut modificări în trimestrul al II-lea din acest an, nici pentru creditele imobiliare, nici pentru cele de consum, se arată într-un raport al Băncii Naționale.

Pentru trimestrul III, băncile anticipează că standardele de creditare se vor relaxa marginal în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și moderat pentru creditele de consum.

Spre comparaţie, în zona euro, standardele de creditare s-au relaxat pentru creditele imobiliare, după ce au cunoscut o înăsprire trimestrul precedent, iar standardele aferente creditelor de consum au continuat să se relaxeze.

Presiunile competiționale au contribuit la dinamica standardelor pentru ambele tipuri de credite. Pe termen scurt (T3/2015), băncile din zona euro prognozează înăsprirea condițiilor în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și continuarea tendinței de relaxare în cazul creditelor de consum.

Pe piata noastră, cererea de credite imobiliare a rămas constantă în trimestrul II 2015, iar băncile anticipează o majorare moderată a acesteia în trimestrul următor .

În T2/2015, prețurile rezidențiale au înregistrat o scădere moderată, iar băncile anticipează că prețurile vor scădea cu acelaşi ritm și în perioada următoare.

Sondajul BNR are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare.

Cererea de credite 

În ceea ce privește cererea de credite, la nivel agregat, cererea de împrumuturi din partea firmelor a înregistrat o creştere marginală în trimestrul II.

Dinamica a fost determinată de majorarea cererii de finanţare pe termen scurt atât din partea întreprinderilor mici şi mijlocii, cât şi a celei de la corporaţii.

Pe de altă parte, cererea de credite pe termen lung din partea celor două categorii de firme s-a diminuat.

Pentru perioada următoare (T3/2015), băncile autohtone anticipează o creştere moderată a cererii de finanţare la nivel agregat, pe fondul unei evoluţii pozitive a cererii pentru toate tipurile de credite.

Sus