Solplanet x AeroFix

Este oficial: care este traseul si cine va fi expropriat pentru metroul M6 Otopeni

Legătura rețelei de metrou din București cu Aeroportul Internațional Henri Coandă se va realiza prin crearea magistralei M6 „1 Mai – Otopeni”, potrivit Hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial.

Mai exact, structura noii magistrale va fi alipită la M4, ultima magistrală inaugurată a metroului din Capitală. Astfel, dacă pornești de la km 0 al orașului, din Piața Universității, înspre aeroport, drumul tău va presupune trei schimbări de rută: Piața Victoriei, Gara de Nord/Basarab și 1 Mai.

Valoarea totală a investiției pentru crearea noii magistrale se ridică la aproximativ 5,9 miliarde lei. Din suma totală, lucrările de construcții și montajul sunt estimate la circa 4 miliarde lei. Textul legislativ precizează că valoarea investiției rest de executat este de 5,76 miliarde lei.

Eșalonarea investiției este împărțită în patru tranșe, urmând ca, anual, pentru construirea magistralei să fie alocați câte 1,44 miliarde lei.

O parte din finanțarea magistralei va fi asigurată din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, dar și din alte surse legal constituite. Mai departe, obiectivul de investiții va fi susținut de Acordul de împrumut încheiat între Guvernul României și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) și din fonduri externe nerambursabile alocate de Comisia Europeană, prin Programul operațional Infrastructură mare 2014 – 2020.

Pe magistrala M6, metroul va parcurge o distanță de 14,2 km și va avea 12 stații. Ruta va avea o capacitate de transport de 50 de mii de călători/oră/sens și o viteză comercială de 36 km/h.

 

Cea mai mare expropriere: peste 33 milioane lei

Pentru construcția M6 „1 Mai – Otopeni”, planurile administrației au în vedere și exproprierea a 46 de imobile, situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică.

Dintre terenurile vizate, în suprafață totală de aproape 58 mii mp, majoritatea se află în sectorul 1, București, iar restul sunt parte a orașului Otopeni. Pentru procedura de expropriere, valoarea totală a despăgubirilor depășește 117 milioane lei.

Într-un top al despăgubirilor aferente imobilelor aflate pe coridorul de expropriere, cea mai mare valoare revine unor terenuri deținute de Romexpo SA, RA – APPS, Camera de Comerț și Industrie a României, Comnord și Divadaria SRL. Terenul (format din două loturi) măsoară puțin peste 10 mii mp, iar, în schimbul acestuia, urmează ca proprietarii să primească suma totală de 33,4 milioane lei.

„Planurile cu amplasamentul lucrării de utilitate publică aferente judeţului Ilfov, oraş Otopeni, respectiv a Sectorului 1 din cadrul Municipiului Bucureşti,  se aduc la cunoştinţa publică prin afişarea la sediul consiliilor locale respective şi prin afişare pe pagina proprie de internet a expropriatorului”, afirmă inițiatorii HG 1030/2009.

Descarca aici:

 

 

 

 

 

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus