Oferte locuri de munca top

Energie regenerabila: ce se schimba privind certificatele verzi ale producatorilor

Modificări privind regimul certificatelor verzi aflate în contul producătorului de energie electrică din surse regenerabile au fost adoptate de Camera Deputaților. Proiectul de lege a primit 247 voturi pentru și 3 împotrivă.

Astfel, producătorul acreditat sau producătorul căruia i se modifică, întrerupe, retrage sau expiră după caz, acreditarea inclusiv pentru situația înstrăinării, a uneia sau mai multor centrale electrice acreditate, va avea dreptul obțină certificatele verzi amânate de la tranzacționare.

Aceasta inclusiv după expirarea perioadei de valabilitate a deciziei de acreditare sau după modificarea, retragerea acreditării pentru una sau mai multe centrale electrice acreditate.

De asemenea, producătorii vor putea să  tranzacționeze, inclusiv după expirarea perioadei de valabilitate a deciziei de acreditare sau după modificarea, retragerea acreditării pentru una sau mai multe centrale acreditate, până la data de 31 martie 2032, certificatele verzi emise pentru producția proprie realizată în perioada de valabilitate a deciziei de acreditare.

Peste 3 mii mp de hale noi, in apropierea Capitalei

Totodată, pentru situațiile în care o instanță judecătorească dispune sau a dispus printr-o hotărâre definitivă recuperarea de către un operator economic a unor sume de bani aferente unor certificate verzi pe care le-a achiziționat într-o perioadă anterioară, ANRE va pune în aplicare hotărârea judecătorească definitivă, prin asigurarea plăţilor către respectivul operator economic, până la acoperirea integrală a sumei prevăzute în hotărârea definitivă a instanţei judecătoreşti.

Operatorul economic va beneficia în baza unui mecanism de stabilire a unei cote individuale de achiziţie de certificate verzi instituit prin reglementare ANRE, de o exceptare de la obligaţia de achiziţie de certificate verzi aplicabilă pe o perioadă determinată, care să permită compensarea integrală a sumei prevăzută în hotărârea judecătorească definitivă, prin plăţi lunare efectuate de operatorul economic respectiv la ANRE, ca urmare a plăţilor efectuate de ANRE.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus