Oferte locuri de munca top

Energie electrica: ce se schimba pentru contoarele inteligente

Mai multe prevederi privind măsurarea inteligentă a energiei electrice au fost modificate. Schimbările au fost publicate în Monitorul Oficial, urmând ca acestea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Modificările vizează condițiile-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.

Astfel, a fost introdusă noțiunea de integrare a unui loc de consum în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice. Aceasta va însemna conectarea subsistemului de măsurare aferent locului de consum, prin subsistemul de comunicație, la sistemul central, ulterior montării echipamentelor necesare și finalizarea configurării în vederea realizării transferului bidirecțional de date.

Operatorii de distribuție (OD) și furnizorii de energie electrică au obligația de a informa utilizatorul cu privire la integrarea locului de consum în sistemele de măsurare inteligentă (SMI) și cu privire la noile condiții determinate de integrarea locului de consum, aferente serviciilor de furnizare și de distribuție a energiei electrice.

La racordarea instalațiilor noilor utilizatori la rețelele electrice, OD va monta contoare integrabile în SMI în locurile de consum/ de producere și consum situate în zone în care este programată implementarea SMI în următorii 5 ani.

Integrarea în SMI a acestor contoare se face în conformitate cu prevederile calendarului de implementare a SMI aprobat pentru zona de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice.

De asemenea, operatorii de distribuție vor avea obligația de a factura serviciul de distribuție a energiei electrice pe baza datelor de măsurare înregistrate de SMI, pentru toți utilizatorii ale căror locuri de consum/de producere și consum sunt integrate în SMI.

 

Descărcați aici Ordinul ANRE

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus