Oferte locuri de munca top

Emiterea autorizatiilor de construire in Sector 2, suspendata

Procesul de autorizare a investițiilor cu certificat de urbanism emis în baza PUZ sector 2 a fost suspendat, după cum a anunțat primarul Radu Mihaiu.

Această dispoziție va fi în vigoare până la o soluție definitivă a instanței privind suspendarea respectivului PUZ.

Radu Mihaiu a declarat: ”Am analizat cu multă atenție situația juridică a investițiilor pornite în perioada în care PUZ sector 2 a fost în vigoare, am cerut opinii juridice de la toate instituțiile statului precum și de la profesori de drept reputați. Situația este una destul de complicată juridic. Până pe 7 iunie, PUZ-ul nu fusese anulat de nicio instanță și paradigma juridică era de legalitate a investițiilor. Pe 7 iunie, USR a câștigat în primă instanță procesul (pornit de mine) împotriva PUZ sector 2. În acel moment paradigma juridică s-a schimbat. Însă anularea unui act are efect doar pentru viitor, iar investițiile analizate au fost pornite înaintea anulării, în perioada în care PUZ-ul era în vigoare.

Referitor la acele investiții, care porniseră în perioada în care PUZ-ul era în vigoare, situația juridică nu era deloc clară.

O bucată de lege spunea că valabilitatea documentației de urbanism se prelungește pe toată durata investiției (adică din momentul emiterii certificatului până la autorizare), altă bucată de legislație spunea că PUZ nu mai produce efecte din momentul suspendării.

Pe de altă parte, unele certificate de urbanism urmau să expire, așa că o decizie trebuia luată rapid, astfel încât și cei care au pornit investițiile să aibă o predictibilitate.

Soluția găsită de aparat a fost aceea de a constata suspendarea procesului de autorizare.”

Ansamblu de opt cladiri, propus intr-un municipiu

Astfel, dacă PUZ-ul sectorului va fi anulat, atunci se vor respinge (motivat) și autorizațiile cerute în baza lui, iar dacă anularea va fi respinsă la recurs, procesul de autorizare poate continua.

”Recunosc, am avut multe nopți nedormite în care am analizat din punct de vedere juridic pașii de urmat, deoarece consecințele erau destul de drastice, cu potențial abuz în serviciu în orice direcție aș fi luat decizia. Am ajuns în sfârșit la o soluție care să fie, din punctul meu de vedere, rezonabilă, atât pentru protejarea spațiului verde, cât și pentru cei care au pornit investiții.

Vreau să mulțumesc celor din aparatul de specialitate care au muncit această soluție juridică”, a explicat primarul sectorului 2, Radu Mihaiu.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus