Oferte locuri de munca top

Efervescenta pe piata spatiilor logistice

Dezvoltatorii de spații logistice au anunțat pentru acest an noi proiecte cu o suprafață totală închiriabilă de peste 450.000 mp în întreaga țară.

Având în vedere dinamica activității de dezvoltare pe acest segment, oferta nouă din 2023 ar putea fi chiar mai mare decât planurile anunțate de dezvoltatori la începutul anului, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul spațiilor logistice și industriale din țara noastră ar urma ca, până la sfârșitul anului, să depășească pragul de 7 milioane mp.

Piața industrială și de logistică a înregistrat anul trecut un nou an record atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta.

Activitatea de dezvoltare s-a concentrat în special în București-Ilfov și în regiunea de Vest, însă în ultimii ani a fost remarcată o diversificare a zonelor care au beneficiat de investiții în proiecte de spații de depozitare.

Stocul spațiilor industriale și logistice din România a ajuns la finalul anului trecut la 6,45 milioane mp. Peste 90% dintre aceste spații fiind situate în București și în regiunile Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest și Centru.

Regiunea București-Ilfov are în prezent un stoc de peste 3,24 milioane mp de spații depozitare, având o pondere de peste 50% în stocul total.

Aceasta este urmată de regiunea de Vest (963.200 mp), Sud-Muntenia (640.400 mp), Nord-Vest (597.300 mp) și Centru (566.000 mp).

Cel mai puțin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spațiilor industriale și logistice construite sunt Nord-Est și Sud-Est (circa 119.000 mp fiecare) și Sud-Vest Oltenia (200.800 mp), aceste zone fiind printre cele mai recente piețe țintite de dezvoltatori.

Ansamblu industrial, extins cu peste 9 mii mp

Potențialul acestor zone este ridicat, având în vedere că spațiile din proiectele dezvoltate au fost absorbite aproape integral, astfel că ratele de ocupare sunt de peste 95%.

De altfel, la nivelul întregii țări stocul este ocupat în proporție de aproximativ 95%, ceea ce arată pe de o parte cererea susținută, iar pe de altă parte, reflectă abordarea dezvoltatorilor de a construi mai puțin speculativ, și mai mult pe bază de contracte de preînchiriere.

“Din punctul nostru de vedere, planurile de expansiune ale dezvoltatorilor vor continua și chiar se vor intensifica pe măsură ce rețeaua de autostrăzi se va extinde considerabil în zone fără astfel de construcții majore de infrastructură și ne referim aici în principal la A7 Ploiești-Siret sau A8 Târgu-Mureș – Iași” a declarat Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield.

Chiar dacă majorarea costurilor de dezvoltare și creșterea prețurilor energiei și a terenurilor au continuat să pună presiune asupra chiriilor solicitate de noile proiecte, nivelul de referință s-a menținut la 4,25 – 4,50 euro/mp/lună, prețul fiind stabilit în funcție de diverse criterii precum momentul ocupării, suprafață sau specificațiile tehnice.

În următoarele luni, sunt așteptate creșteri marginale ale chiriei, datorate abordărilor conservatoare ale dezvoltatorilor care construiesc proiecte mai puțin speculative și, de asemenea, datorită unei cereri consistente de spații noi.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus