Oferte locuri de munca top

Economisirea pentru locuinte: normele propuse trimise la reexaminare

Noile prevederi pentru restituirea primelor încasate de la stat în sistemul Bauspar de economisire pentru achiziția de locuinte a fost trimis înapoi la Parlament, spre reexaminare. Președintele Klaus Iohannis a atras atenția că forma prezentă a legii este neclară și poate crea confuzii.

Conform proiectului de lege, clienții băncilor de economisire-creditare care au încheiat contracte până la data de 2 februarie 2016 nu vor mai rambursa prima de stat, fiind scutiți totodată de la plata impozitului pe venit, a constribuțiilor sociale și a obligațiilor fiscale accesorii.

De asemenea, a fost clarificat faptul că orice persoană fizică, indiferent de vârstă, poate încheia contract de economisire-creditare cu una sau mai multe bănci de economisire și creditare în domeniul locativ și poate beneficia de prima de stat dacă îndeplinește celelalte condiții expres prevăzute de lege.

Totodată, clienții care au încheiat un contract de economisire-creditare cu o durată de peste 5 ani pot beneficia de prima de stat fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ dacă până la împlinirea duratei minime de economisire nu au existat retrageri totale sau parțiale din soldul economisit.

Președintele este de părere că pentru o stabilire cât mai clară a sferei de reglementare a legii și pentru asigurarea clarității și previzibilității normei este necesară clarificarea sintagmei „deciziile emise în anul 2015”.

De asemenea, a fost cerută reexaminarea prevederii prin care orice persoană fizică, indiferent de vârstă, poate încheia contracte de economisire-creditare cu una sau mai multe bănci de economisire și creditare în domeniul locative.

Același lucru este valabil și pentru cea prin care clienții care au încheiat un contract de economisire-creditare cu o durată de peste 5 ani, pot beneficia de prima de stat fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ.

Normele pot fi interpretative, iar modalitatea de formulare a dispozițiilor ar putea să interfereze cu rolul instanțelor de judecată, aspecte ce pun în discuție deopotrivă principiul separației puterilor în stat, cel al statului de drept ori rolul instanțelor, precum și cel al securității raporturilor juridice.

Proiectul alătură un articol interpretativ  – cu valențe retroactive – unei norme care reglementează o măsură de exonerare a clienților băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prime de stat și accesoriile aferente.

Această alăturare reprezintă un procedeu legislativ atipic și din perspectiva unității obiectului de reglementare, cu atât mai mult cu cât jurisprudența Curții Constituționale referitoare la normele interpretative vizează atât limitele, cât și necesitatea unei prudențe în adoptarea unor astfel de dispoziții, a mai arătat președintele.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus