Oferte locuri de munca top

Economia Germaniei, intre usoara contractare si stagnare

Economia germană a înregistrat o stagnare și chiar o scădere în al treilea trimestru, rămânând presată între problemele ciclice și provocările structurale.

Datele recente arată o scădere de 0,1% a creșterii PIB-ului german în al treilea trimestru, iar economia nu s-a recuperat semnificativ comparativ cu nivelul pre-pandemic.

Această performanță slabă este cauzată de inflație, prețurile ridicate ale energiei, ratele ridicate ale dobânzilor și schimbărilor în cererea chineză.

În plus, provocările structurale, cum ar fi demografia, tranziția energetică și lipsa investițiilor au contribuit la această situație.

Analiștii ING Think preconizează că aceste probleme vor persista, iar economia germană va rămâne într-o stare de stagnare sau chiar de contractare în viitorul apropiat.

Economia germană tot în stagnare

În al treilea trimestru, creșterea PIB-ului german a scăzut cu 0,1% față de trimestrul anterior. Pe ansamblul anului, economia germană a înregistrat o scădere de 0,3% în al treilea trimestru.

De la începerea războiului din Ucraina, economia germană a crescut doar în două din ultimele șase trimestre. Ceea ce este și mai rău este că economia se află în prezent cu puțin peste nivelul său pre-pandemic.

Pregatiri pentru edificarea unui nou centru comercial

Această performanță slabă în creștere are o lungă listă de explicații: inflația, prețurile încă ridicate ale energiei și incertitudinea energetică, ratele mai mari ale dobânzilor și schimbarea rolului Chinei de la a fi o destinație de export înfloritoare la a fi un concurent care are nevoie de mai puține produse germane.

Dar există și provocări structurale bine cunoscute, de la demografie la tranziția energetică și la prea puține investiții.

În viitorul apropiat este puțin probabil ca inflația sau provocările structurale să dispară sau să se schimbe. În acest sens, ultima îmbunătățire a indicelui Ifo nu ar trebui să fie supraevaluată. Aceasta reflectă o economie care se găsește la niveluri scăzute, în loc să anunțe o redresare puternică. Continuarea efectelor restrângerii de politică monetară a Băncii Centrale Europene, noile incertitudini geopolitice vor continua să apese asupra economiei germane. Slăbiciunile structurale s-au acumulat pe parcursul a cel puțin un deceniu și este, prin urmare, aproape imposibil de văzut o schimbare rapidă.

Prin urmare, economia germană pare să rămână în zona crepusculară între ușoara contractare și stagnare nu doar în acest an, ci și în anul următor.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus