Solplanet x AeroFix

Economia Germaniei, intre stagnare si recesiune

A doua estimare privind creșterea PIB în trimestrul al doilea confirmă stagnarea celei mai mari economii a Europei, arată analiștii ING Think.

Potrivit datelor recent publicate, economia germană a stagnat în trimestrul II, după două trimestre de contracție. Creșterea PIB-ului a scăzut anual cu 0,6% sau 0,2% ajustat în funcție de zilele lucrătoare.

Rămâne întrebarea dacă din punct de vedere tehnic o stagnare după două trimestre de contracție este de fapt sfârșitul unei recesiuni tehnice sau o prelungire.

Ceea ce este nou în datele privind PIB sunt componentele sale.

În timp ce consumul privat a stagnat, iar consumul public a crescut marginal (+0,1% trimestrial), exporturile nete au împiedicat creșterea PIB.

De asemenea, creșterea stocurilor nu este de bun augur pentru trimestrele următoare.

Perspective nu tocmai roz

Atât perspectivele pe termen scurt, cât și cele pe termen lung pentru Germania nu arată deloc roz.

Ansamblu mixt intr-un municipiu, pregatit de investitori romani

Indicatorii privind încrederea în economie nu sunt de bun augur pentru activitatea economică din lunile următoare.

Puterea de cumpărare slabă, volumul redus de comenzi industriale, slăbiciunea continuă a economiei chineze, precum și impactul celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din ultimele decenii și încetinirea așteptată a economiei SUA, toate pledează în favoarea unei activității economice slabe în viitor.

Pe lângă acești factori, războiul în curs din Ucraina, schimbările demografice, tranziția energetică actuală, precum și lipsa de noi investiții în digitalizare, infrastructură și educație vor afecta structural economia germană în următorii ani.

Cu toate acestea, nu totul este sumbru.

Scăderea inflației totale și scăderea efectivă a prețurilor la energie și alimente, combinate cu salariile mai mari, ar trebui să susțină consumul privat în a doua jumătate a anului.

”Continuăm să vedem economia germană blocată în zona crepusculară dintre stagnare și recesiune”, afirmă analiștii ING Think.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus