Economia românească riscă un puternic recul în 2015, pe fondul retragerii masive a capitalului străin şi a posibilei majorări a taxelor şi impozitelor, avertizează economiştii de la KeysFin. Dincolo de avansul PIB-ului raportat de INS, datele din economia reală sunt îngrijorătoare.
Potrivit KeysFin băncile au retras din România suma de 9,1 miliarde de euro în intervalul 2008-2014 din cauza lipsei de potenţial al business-urilor de pe piaţa românească.
Potrivit datelor BNR, băncile mai au în prezent numai 13 miliarde de euro din liniile de finanţare externă, faţă de 22,1 mld. euro în decembrie 2008.
Băncile care au semnat Iniţiativa de la Viena, Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Société Générale, Alpha Bank, Volksbankşi Piraeus,şi-au redus expunerea pe România în ultimii patru ani cu 25%, de la 65 la 50 de miliarde de euro. Aceste bănci deţin peste 70% din activele din mediul bancar românesc.
„Interacţiunea dintre fenomenul dezintermedierii şi o calitate insuficientă a portofoliului de credite acordate în perioada de expansiune a dus la apariţia unui cerc vicios, în care disponibilitatea scăzută a creditului, acumularea de credite neperformante şi reducerea investiţiilor şi a activităţii economice, în general, s-au alimentat reciproc“, explica recent MugurIsărescu, guvernatorul BNR.
În traducere liberă, bancherii sunt mai preocupaţi în prezent să scape de creditele neperformante decât să dea altele noi, pentru investiţii, precizează economiştii KeysFin.
Astfel că, chiar dacă economia a crescut în 2013 cu 3,5% şi în mod normal asta ar fi trebui să ducă la un avans al creditării private, aceasta a scăzut cu aproape 5% în termeni reali, înregistrând, practic, cea mai dură ajustare de la începutul crizei.