Oferte locuri de munca top

Dupa o vara buna, o toamna mai problematica in imobiliare

Piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea trimestru din 2021, beneficiind de relaxarea din vară a măsurilor restrictive impuse din cauza pandemiei Covid-19.

Prețurile solicitate pentru vânzarea locuințelor au crescut peste vară, dar analiștii semnalează că în ultimele luni ale anului am putea asista la o diminuare a lor.

Vânzătorii de apartamente și case au cerut în trimestrul III prețuri mai mari cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut, potrivit imobiliare.ro

În lunile iulie-septembrie, comparativ cu trimestrul precedent, prețurile cerute de vânzătorii de proprietăți rezidențiale au fost mai mari cu 2,8%.

Aceasta după ce în trimestrul II pretențiile vânzătorilor de locuințe crescuseră prețul mediu  cu 3,1%, iar în cele două trimestre anterioare cu 2,2% (în T1 2021) și, respectiv, cu 1,9% (în T4 2020).

Creșterile importante ale prețurilor cerute de proprietari pentru vânzarea locuințelor sunt influențate de scumpirea materialelor de construcții, precum și de interesul crescut pentru apartamentele noi (două treimi din cumpărători intenționează să achiziționeze o proprietate nouă), după cum afirmă Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Totuși, mai spune Daniel Crainic: ”Accelerarea trendului de creștere din ultimele luni se suprapune însă, începând cu luna septembrie, cu criza pandemică, inflația ridicată și riscul unor prețuri tot mai mari la energie ducând la o stare de nesiguranță.

Cum puține piețe reacționează la factorul emoțional atât de puternic ca piața rezidențială, este probabil să asistăm la o decelerare a creșterii prețurilor practicate pe segmentul rezidențial în aceste ultime luni ale anului”.

Un pas inainte pentru construirea de blocuri cu 14 si 28 etaje

Evoluția prețurilor din marile orașe

Cel mai semnificativ avans trimestrial, respectiv +4,5%, a fost consemnat de Brașov (până la 1.380 euro/mp) și de Oradea (până la 1.150 euro/mp).

Cele două orașe sunt urmate de Cluj-Napoca (+3,9%, până la 1.960 euro/mp util).

Pe următoarele locuri în clasamentul național al creșterilor de preț se situează:

* Constanța (+3,4%, până la 1.360 euro/mp),

* București (+3%, până la 1.630 euro/mp),

* Iași (+2,4%, până la 1.140 euro/mp),

* Ploiești (tot +2,4%, până la 1.000 euro/mp),

* Craiova (+2%, până la 1.280 euro/mp),

* Timișoara (+1,1%, până la 1.320 euro/mp)

* Galațiul (+1%, până la 1.020 euro/mp).

Excepția de la regulă este reprezentată de Brăila, unde în ultimele trei luni a avut loc ușoară scădere a prețurilor cerute de vânzători, de 0,2% (până la 900 euro/mp).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus