Solplanet x AeroFix

Drumul expres Salonta – Frontiera: contractul va fi scos la licitatie

Pentru atribuirea contractului de execuție a unui nou drum expres, și anume Salonta – Frontiera, ar urma ca în toamnă să fie lansată procedura de achiziție publică.

Aceasta după ce România și Ungaria au semnat astăzi un acord interguvernamental privind stabilirea conexiunii drumului expres cu rețeaua rutieră din Ungaria.

Ministrul Infrastructurii și Transportului, Sorin Grindeanu, a declarat că în octombrie ar urma să fie finalizat proiectul tehnic, după care va fi lansată licitația. Termenul de finalizare este anul 2026.

Drumul face parte dintr-un proiect mai amplu, anume Drumul Expres Arad – Oradea.

Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulație.

Proiectul mai prevede drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, drumul de legătură cu Arad, de 3 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală a drumului va fi de 138 km.

Oferta castigatoare pentru construirea unei centuri ocolitoare va fi reevaluata

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad.

Valoarea totală estimată a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de peste 10,7 miliarde lei, inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.

Drumul Expres Arad – Oradea se realizează în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Arad, Primăria Arad și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, speră ca în luna aprilie să fie emise hotărârile de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și de expropriere a terenurilor afectate de proiect. ”Odată cu finalizarea proiectului tehnic și a documentației de achiziție, vom organiza procedura de licitație pentru selectarea unui constructor”, a mai spus Ilie Bolojan.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus