Lucrările la drumul expres Oradea – Biharkeresztes sunt în grafic. Toate cele patru podeţe cuprinse în proiect au fost finalizate. De asemenea, s-au încheiat lucrările de consolidare a Dealului Pisicii. În execuţie se află cele două pasaje, fiind terminate forajele pentru piloţii pasajelor, grinzile urmând să fie livrate în iunie.
Lucrările vor continua pe str. E.Teodoroiu (între str. Marin Preda și str. Feleacului), pe str. Izvorului, cu pasaje, terasamente și consolidări, precum și cu reabilitarea străzii Făcliei, preconizată să se finalizeze în luna iunie 2015.
Proiectul constă în realizarea unei artere cu două benzi care urmează să devină magistrală municipală. Aceasta va face legătura cu DN 1 (Oradea – Cluj), ce traversează municipiul, fiind destinată traficului uşor şi interzisă vehiculelor de mare tonaj. Lungimea drumului va fi de 3.577 m.
Contractul pentru construirea drumului expres a fost atribuit în vara anului trecut unei asocieri formate din opt firme: Selina SRL, Trameco SA, Drumuri Bihor, Abed Nego Com SRL, S.C.Vega ’93 Galaţi, SC Geotex Plant SRL Iaşi, SC Instgat SRL Timişoara şi Electromontaj SRL Sărmăşag (jud. Sălaj) ca subcontractant.
Lucrările umrează să fie finalizate până în decembrie 2015.
Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a precizat: ”Proiectul este unul dificil, datorită complexității lui, respectiv a rețelelor care au trebuit relocate, dar și a lucrărilor care s-au desfășurat în preajma liniilor de cale ferată. În ceea ce privește zidurile de sprijin, acestea au fost realizate aproape în totalitate. Ancorele de pe Dealul Ciuperca și Dealul Pisicii (zona str. Făcliei) sunt executate la 25 m în zid. Din acești 25 m, cca 8–10 m sunt niște bulbi de beton armat cu rol de consolidare a versantului. O altă parte grea a proiectului a reprezentat-o realizarea forajelor. Întregul proiect are prevăzut un sistem de drenaj complet pentru apele din subteran, ape care generează alunecări de teren.”
Investiţia este finanţată în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007–2013.
În cadrul acestui proiect, Primăria Oradea este lider de parteneriat, iar Primăria Biharkeresztes din Ungaria este partener de proiect.
Bugetul Municipiului Oradea este de 12,59 milioane euro. Contribuţia proprie la cheltuielile eligibile este de 7,07 milioane euro (56,18%), finanțarea nerambursabilă este 5,51 milioane euro (43,82%), iar cheltuielile neeligibile sunt de 2,35 milioane euro.