Oferte locuri de munca top

Doua luni consecutive de scadere a increderii in economie

Pentru a doua luna consecutiv, in august a scazut increderea analistilor financiari in perspectivele cresterii activitatii economice.

“Pe fondul prudentei generata de intrarea in valul 4 al pandemiei, indicatorul de incredere macroeconomică a scazut pentru a doua luna consecutiv, insa se mentine la un nivel ridicat, aproape de maximul istoric, ceea ce denota incredere in evolutia economica viitoare.

De asemenea, in contextul cresterii ratei inflatiei, participantii anticipeaza majorarea ratelor de dobanda de piata monetara in urmatoarele 12 luni, inclusiv cel putin doua majorari de rata de dobanda de politica monetara, de catre BNR”, a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Cursul la 5,0196 lei/euro peste 6 luni

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0196 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0672 lei pentru un euro.

Față de precedentele sondaje, cel de luna trecuta nu mai menționeaza estimarile analistilor financiari privind evolutia preturilor imobiliarelor.

*Majorarea ratelor de dobanda

Peste 95% din participantii la sondaj prevad majorarea ratelor de dobanda de piata monetara (ROBOR 3M), nefiind inregistrata nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 79% dintre participanti anticipeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele de 5 si 10 ani.

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei

* Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6.8%;

* Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +7,2%;

* Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%;

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus