Oferte locuri de munca top

Doua cote de TVA aplicate la achizitia unei locuinte, proiect votat de senatori

Cu toate că Guvernul a trimis un punct de vedere negativ, iar două comisii de specialitate au dat avize negative, totuși Senatul a adoptat ieri o propunere legislativă care să ducă la reducere cotei TVA și pentru achiziționarea locuințelor scumpe.

Inițiatorii au invocat, în motivarea propunerii, argumente privind ”existența unui blocaj al achizițiilor de locuințe”, ”stagnarea pieței imobiliare”, precum și ”discordanța între intenția inițială a legiuitorului și actuala reglementare – necesitatea pregnantă a alinierii noii reglementări cu cerințele actuale ale pieței”.

Noua inițiativă propune aplicarea a două cote de TVA pentru achizițiile de locuințe.

Astfel, pentru locuințele al căror preț de achiziție este mai mare de 450.000 lei, să se păstreze cota TVA de 5% aplicată la cuantumul de 450.000 lei, iar pentru diferența ce depășește această sumă să se aplice cota standard de TVA de 19%.

Propunerea adoptată de Senat urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, camera decizională.

Peste 140 de apartamente noi in planul unui investitor strain

Inițiatorii propunerii legislative estimează că în urma acestei modificări tranzacțiile având ca obiect locuințele vor crește în acord cu cererea mare de pe piață, iar de acest lucru va beneficia statul, cetățenii, care își vor putea achiziționa locuința dorită și piața imobiliară, care nu va fi afectată de blocaje.

Tot aceștia susțin că modalitatea actuală a impozitării nu corespunde cerințelor și nevoilor actuale ale pieței și împinge dezvoltatorii imobiliari în a proiecta garsoniere și apartamente de două camere, cu o suprafață de 55-65 mp, pentru a se încadra în limita de 450.000 lei.

Login Required

Tranzactii imobiliare record in septembrie

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus