Oferte locuri de munca top

Dosarul Tel Drum: Prejudiciu de aproape 20 mil de euro

Adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km drum județean din DJ 701Teleorman, în valoare de peste 114,26 milioane lei, dintre care peste 13,77 milioane euro proveneau din fonduri europene, este una dintre infracțiunile pentru care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată.

Procurorii DNA susțin că, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja Tel Drum SA.

Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.

Un singur ofertant pentru contract rutier de peste 17 mil euro

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62,48 milioane lei, dintre care suma de 6,93 milioane euro provenea din fonduri europene.

În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către Tel Drum SA, Liviu Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:

– 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) ,

– 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat).

Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.

În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administrația Publice și Fondurilor Europene, precum și Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit părți civile în cauză.

Consiliul Județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Un constructor isi pastreaza contractul castigat pentru lucrari rutiere

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

* Liviu Nicolae Dragnea, la data faptelor președintele Consiliului Județean Teleorman, ,

* Mugur Bățăuș, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, ,

* Victor Piperea, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman,

* Marin Predescu, la data faptelor funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman

* SC Tel Drum SA,

* Persoană fizică, apropiată a primului menționat, acționar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA,

* Persoană fizică, la data faptei asociat și administrator al unor societăți comerciale,

* Persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale,

* Două persoane fizice, la data faptelor reprezentante ale SC Tel Drum SA.

Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus