Oferte locuri de munca top

Dobanzile excesive pentru credite bancare, interzise prin lege

Dobânzile anuale vor fi limitate, iar dobânzile ce vor fi în dauna consumatorilor vor fi interzise, după promulgarea de către președintele Iohannis a proiectului de lege ce vizează protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Noul proiect de lege a fost adoptat ieri de către Camera Deputaților și apoi depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii.

Credite imobiliare

Conform noilor prevederi, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.

În cazul în care creditorul financiar este o instituție financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăși dublul dobânzii de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.

Credite de consum

Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR.

În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate.

Prin suma totală de rambursat se înțelege suma împrumutată plus dobânzi, comisioane și orice alte costuri ale împrumutului, stabilite conform contractului.

Dobânzile excesive

Documentul mai prevede că inserarea în contracte și utilizarea de dobânzi excesive în dauna consumatorilor este interzisă.

Dacă nivelul dobânzii anuale efective este mai ridicat decât plafoanele stabilite, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie printr-o hotărâre judecătorească.

 

Descărcați aici Forma adoptată de Camera Deputaților – Proiect de Lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive

 

 

 

 

 

Citiți și:

Cat costa manopera pentru montajul centralelor termice

Aproape 12 mil euro, pentru un pasaj rutier suprateran in Capitala

Un dezvoltator local pregateste un mare cartier rezidential

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus