Solplanet x AeroFix

Disponibilitate mare in Bucuresti, pentru investitii in locuinte

O evoluție bună pentru piața rezidențială, la finalul primelor două trimestre ale acestui an, pe fondul creșterii atât a tranzacțiilor cu locuințe, cât și a numărului ipotecilor, arată cel mai recent studiu al Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Potrivit aceleiași surse, cumpărătorii care achiziționează locuințe cu cash, fără a recurge la un împrumut bancar rămân într-o pondere semnificativă.

În total, în București au fost tranzacționate 23.861 apartamente și case, din ianuarie până la finalul lunii iunie a acestui an. Dintre acestea, 53% au fost cumpărate prin credit ipotecar și 47% cu cash.

“În continuare, 47% dintre tranzacțiile cu locuințe în București-Ilfov, în primul semestru al anului 2024, s-au realizat cu cash, ceea ce înseamnă că există și o disponibilitate mare pentru investiții în locuințe. Cele mai atractive se dovedesc a fi apartamentele noi din București, care beneficiază de cea mai matură piață a închirierilor“, a precizat Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors.

Potrivit analizei Fortim, luna iunie a acestui an a confirmat trendul ascendent al pieței achizițiilor de locuințe, atât la nivel național, cât și în București. În iunie 2024, s-au tranzacționat 3.862 locuințe în București, o creștere cu 26% comparativ cu aceeași lună a anului trecut și cu 14% față de luna mai 2024.

„Piața imobiliară primește un impuls prin noile oferte de credite ipotecare cu dobânzi mai mici, ceea ce s-a văzut în creșterea numărului de tranzacții în București, cu 26% în luna iunie 2024 față de luna iunie 2023. Scăderea dobânzii de referință de către BNR este a doua veste bună, care va da și mai multă încredere potențialilor cumpărători și va crește interesul pentru cumpărarea de locuințe, în perioada următoare“, a spus George Călin, Residential Manager la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

În total, în București, în primele șase luni ale anului, s-au înregistrat 12.848 ipoteci, în creștere cu 52% față de aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna iunie din acest an s-au încheiat 2119 ipoteci, o creștere cu 42% față de luna iunie a anului trecut.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus