Oferte locuri de munca top

Director de la Cadastru, acuzat de luare de mită

Un director de la Cadastru a fost trimis în judecată, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită – infracțiune flagrantă de 30.000 de euro în numerar.

Procurorii DNA au decis, astfel, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a directorul executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta-Turnu Severin, Preduț Iancu Cătălin.

Acesta era și vicepreședinte al comisiei de punere în posesie, constituită la nivelul Comisiei Locale de fond funciar.

De asemenea, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, Vintilă Constantin, la data faptelor șef al Serviciului juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, spălarea banilor și complicitate la luare de mită.
Procurorii DNA susțin că, în perioada aprilie – mai 2019, Vintilă Constantin ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) foloase materiale necuvenite pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere sprijin pentru emiterea a unui titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 5.000 mp situată în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Persoana respectivă era îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate în urma unei hotărâri judecătorești definitive.
Concret, Vintilă Constantin ar fi pretins pentru sine de la martor cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp din suprafața de teren aflată în litigiu.
În contextul menționat mai sus, dar și ca urmare a presiunilor constante exercitate asupra martorului de către inculpat, la data de 9 iunie 2020, ar fi fost încheiate la notar un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și unul de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către Vintilă Constantin. În realitate, prețul menționat în contractul de vânzare-cumpărare ar fi fost unul fictiv și nu a fost plătit niciodată, documentul respectiv fiind încheiat și autentificat doar pentru a se masca mita primită de funcționar.
De asemenea, în perioada aprilie – mai 2019, prin intermediul lui Vintilă Constantin și inculpatul Preduț Iancu Cătălin, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins aceleiași persoane cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp tot pentru ca, în exercitarea necorespunzătoare a îndatoririlor sale de serviciu, să îi ofere acesteia sprijin pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate.
Ulterior, la începutul lunii iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării în modalitatea de mai sus a suprafeței de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduț Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani, în numerar – 30.000 de euro, aspect care s-a și concretizat la data de 9 iulie 2020, când a fost constatată infracțiunea flagrantă.
În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra terenului dobândit de inculpatul Vintilă Constantin în modalitatea de mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză

Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus