Solplanet x AeroFix

Din ospatar, muncitor in constructii

Sectorul construcțiilor va atrage lucrători dinspre industria ospitalității, cea mai afectată de pandemia de coronavirus, probabil că speră oficialii. Altfel cum ar putea fi derulat programul de investiţii „fără precedent” anunțat de premierul Ludovic Orban. Este știu faptul că toate firmele de construcții acuză de ani de zile penuria de personal calificat din acest sector.

Dar, dacă ospătarii nu se vor lăsa convinși de avantajele muncii în soare și vânt pe șantiere țării și vor pleca și ei să muncească în străinătate, Guvernul va trebui să găsească soluții reale pentru remunerarea forței de muncă la nivelul la care românii să rămână să lucreze în țară.

Doar pentru investiţiile în infrastructura de transport pe următorii zece ani este nevoie de cel puţin 250.000 locuri de muncă suplimentare, a spus premierul Ludovic Orban luni seara.

Ușor de zis, greu de făcut, pentru că este dificil să atragi forță de muncă în sectorul construcțiilor atât din cauza condițiilor grele de muncă, cât și a salariilor încă mici comparativ cu ce oferă statele europene.

Mai ales acum când toate țările europene pregătesc planuri de investiții pentru relansarea economiilor și sunt foarte interesate să atragă muncitori din estul Europei.

În plină pandemie, la 1 aprilie, Germania a majorat salariu minim brut asigurat lucrătorilor în construcții (indiferent de țara din care provin) la 12,55 euro/oră pentru grupa de salarizare 1 și de 15,40 euro/oră pentru grupa de salarizare 2. La un program de 166 ore de lucru pe lună înseamnă un salariu minim de peste 2.000 de euro pentru un necalificat. La noi, în prezent este de circa 625 euro. Și asta după aplicarea de la 1 ianuarie anul trecut a unor facilități fiscale pentru sectorul construcțiilor, facilități despre care de multe ori s-a zvonit că ar putea fi anulate.
”Am semnat contractele de finanţare pentru cele trei spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca. De asemenea, sunt proiecte şi pentru alte spitale în alte oraşe importante ale României. În plus, vom acorda o atenţiei deosebită investiţiilor în sănătate şi aici vor exista posibilităţi de găsire a unui loc de muncă”, a declarat Ludovic Orban.

Și totuși, oamenii nu vor un loc de muncă și atât, ca să aibă unde să plece dimineața de acasă, ei au nevoie de o sursă de venituri care să le permită un trai decent. De aceea pleacă să muncească în străinătate.

Ori, nevoia aceasta nu se rezolvă cu campanii de publicitate și informare plătite cu milioane de euro de către Guvern.

Ca în plină campanie electorală, premierul a subliniat că Guvernul pregătește un program de „reclădire economică naţională”, ce va avea ca pilon principal investiţiile publice. „Creştem masiv investiţiile publice, investiţiile în infrastructura de transport, investiţiile în infrastructura energetică, investiţiile în infrastructura de sănătate, în infrastructura de comunicaţii, în infrastructura de educaţie”, a spus Ludovic Orban.

”Investiții masive” au anunțat toate guvernele de până acum, dar puține au fost strategiile clare de implementare a acestor proiecte. Au promis drumuri, dar subcontractorii români nu au fost plătiți de către antreprenorii generali străini ce au câștigat licitațiile și multe proiecte au stagnat. De la ofertare și până la executarea proiectului și plata lucrărilor a trecut atât de mult timp încât prețurile ofertate nu mai acopereau costurile de execuție. Au trecut ani întregi până să fie rezolvate astfel de probleme.

În continuare, statul nu asigură cetățenilor săi dreptul la locuire. În România este cea mai mare pondere de proprietari de locuințe din Europa. Da ! Dar, este și cea mai mare rata de supraaglomerare a a acestor locuințe proprietate personală, construite încă de pe vremea lui Ceaușescu, majoritare în piața construcțiilor rezidențiale. Cererea pentru locuințe destinate tinerilor este de aproape 69 de mii de locuințe, în condițiile în care la începutul anului aceta erau propuse spre construire circa 900 de locuințe, adică 1,3% din totalul cererii!
Celelalte țări europene au politici de stat privind dezvoltarea locuințelor publice, strategii care au avut rezultate și care pot fi aplicate și la noi.

Așa că planul de ”investiții masive” căruia ii face publicitate acum Guvernul rămâne o simplă promisiune electorală, dacă nu va fi dublat de strategii de folosire eficientă a fondurilor.

 

 

 

Citiți și:

Blocuri cu 10 niveluri, in cadrul unui ansamblu rezidential nou din Capitala

Statie de betoane, pe mai mult de 7 mii mp

Doua drumuri, propuse pentru finantarea din 2021-2027

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

 

 

Sus