Oferte locuri de munca top

Din iulie, avem peste 9 mld. euro pentru infrastructura mare

SONY DSCAu fost finalizate negocierile cu Comisia Europeană pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a anunțat luni ministrul Fondurilor Europene Marius Nica.

Astăzi trimitem oficial spre aprobare, la Comisia Europeană, Programul Operațional Infrastructură Mare”, a declarat Marius Nica.

Asta înseamnă că, începând cu luna iulie, România va avea la dispoziție 9.41 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu si energie.

Ca urmare, este necesar să fie realizate demersurile privind pregătirea proiectelor de investiții din sectorul de apă/apă uzată ce vor fi finanțate prin fondurile structurale și de investiții în perioada de programare 2014-2020, a spus ministrul Nica prezent la Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est.

Strategia de finanțare pentru perioada 2014 – 2020 vizează cu prioritate consolidarea și extinderea procesului de regionalizare promovat prin POS Mediu 2007-2013, astfel încât aria de acoperire a proiectelor regionale va crește prin preluarea de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a localităților mai mici.

Pentru asigurarea conformării cu prevederile directivelor europene din sectorul de apă şi apă uzată, necesarul de investiţii derivă din evaluarea realizată la nivelul fiecărui judeţ prin Master Planurile Judeţene, necesarul estimativ de investiții ridicându-se la aproximativ 13,8 miliarde euro.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare sunt alocate aproximativ 3 miliarde euro, inclusiv cofinanţarea naţională şi rezerva de performanţă, care acoperă doar parţial nevoile de investiţii din proiectele aflate în pregătire.

O finanţare suplimentară va fi asigurată şi prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, prin măsura de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural, fără a avea o alocare dedicată, fiind însă prioritizate proiectele în infrastructura de apă şi apă uzată în aglomerările între 2.000 şi 10.000 locuitori echivalenți.

Una din provocările pregătirii Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 a constituit-o solicitarea Comisiei Europene privind implementarea angajamentului asumat prin Acordul de Parteneriat referitor la obligativitatea de aliniere a regulilor naționale la regulile care guvernează proiectele finanțate din fonduri UE, în special în sectorul de apă, în vederea securizării și consolidării politicii de regionalizare.

Sus